Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Θάσος

Covid-19 και συμπτωματική μετάδοση

Γράφει, ο Γενικός Ιατρός Δημήτρης Ψιακίδης

Οι εξετάσεις για τον COVID-19 και η καραντίνα των ασθενών που νοσούν από τον ιό είναι ένα καλό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα σημαντικό ποσοστό της μετάδοσης του ιού προέρχεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

 Τι είναι ο Ασυμπτωματικός Φορέας;

Ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Μετά την αρχική μόλυνση με τον SARS-CoV-2, χρειάζονται περίπου 5-14 ημέρες μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή. Ο χρόνος από την αρχική μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων λέγεται προσυμπτωματική φάση. Όταν μιλάμε για ασυμπτωματική μετάδοση του SARS-CoV-2, πρακτικά αναφερόμαστε στη μετάδοση είτε από ασυμπτωματικούς φορείς είτε από ασθενείς που βρίσκονται στο προσυμπτωματικό στάδιο.

 Ποιο είναι το Ποσοστό των Ασυμπτωματικών Φορέων;

Μία πρόσφατη έρευνα που εξέτασε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από το SanFrancisco, διαπίστωσε ότι το 53% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό ήταν ασυμπτωματικοί όταν έγιναν οι εξετάσεις, με το 42% να παραμένουν ασυμπτωματικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από άλλες μελέτες το συνολικό ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι 40-45%.

 Πώς Μεταδίδεται ο Ιός από τους Ασυμπτωματικούς Φορείς;

Ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις στο ανώτερο αναπνευστικό. Όταν τα σωματίδια του ιού εξέρχονται από τον οργανισμό, μπορεί να καταλήξουν σε άλλα άτομα προκαλώντας μόλυνση. Όταν ομιλούμε ή βήχουμε, απελευθερώνεται σίελος και βλέννη στον αέρα. Καθώς ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται στη ρίνα και το στόμα, με αποτέλεσμα να φτάνει σε υψηλές συγκεντρώσεις στις περιοχές αυτές, είναι ευκολότερο να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, ακόμα κι αν ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Ποια είναι τα Ποσοστά της Ασυμπτωματικής Μετάδοσης του Ιού;

Αν από το σύνολο των ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό, το 50%περίπου είναι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό εξίσου αποτελεσματικά με τους συμπτωματικούς ασθενείς, τότε είναι προφανές ότι το ποσοστό ασυμπτωματικής μετάδοσης είναι αρκετά υψηλό.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε για να Περιορίσουμε την Ασυμπτωματική Μετάδοση του Ιού;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού, η χρήση μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης, και πλέον υπάρχουν δεδομένα που επιβεβαιώνουν την αντίληψη αυτή.

Σχετικά άρθρα

Μαζικοί προληπτικοί έλεγχοι με rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στην Ποταμιά Θάσου

Maria Kavala247

Μ.Πολυμέρου: Το νησί ήταν και είναι «καθαρό» από κρούσματα

Cristina Kavala247

Η επιδότηση σώζει τη πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Cristina Kavala247

Ενεργοποίηση Εμβολιαστικού Κέντρου Covid-19 Θάσου στις 28-01-2021

Maria Kavala247

Ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στη Θάσο

Maria Kavala247

Δήμος Θάσου: “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 1/2021 Πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ στην Υπηρεσία Καθαριότητας”

Maria Kavala247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα