Η συνταγή της ημέρας: Φοκάτσια με μαύρες ελιές και σκόρδο

0
5
i-syntagi-tis-imeras:-fokatsia-me-mavres-elies-kai-skordo

Δοκιμάστε την απίστευτη συνταγή για φοκάτσια με μαύρες ελιές, λιαστές ντομάτες και φούντες δεντρολίβανου, δια χειρός Πέτρου Συρίγου. Είναι μια πανεύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει όλη την οικογένεια και φυσικά την παρέα σας.

Υλικά

750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

375 ml νερό

1 φακελάκι μαγιά ξερή

35 γραμμ. ηλιέλαιο

35 γραμμ. γάλα εβαπορέ

15 γραμμ. ζάχαρη

8 γραμμ. αλάτι

Για τη γέμιση

10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στα δύο

10 λιαστές ντομάτες κομμένες στα δύο

5 μεγάλες σκελίδες σκόρδου κομμένες στα δύο

10 φούντες από δεντρολίβανο

1 κουτάλια της σούπας ανθό αλατιού

½ κούπα ελαιόλαδο

Φρεκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1 κουταλιά από τη συνολική ποσότητα αλευριού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την ζύμη και με κυκλικές κινήσεις -από έξω προς τα μέσα- ζυμώνουμε με το χέρι για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική.

Ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στην επιφάνεια της ζύμης και σκεπάζουμε το μπολ με μια στεγνή πετσέτα. Ξεκουράζουμε για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Στη συνέχεια ξανά ζυμώνουμε για 2 λεπτά και κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Λαδώνουμε 2 ταψιά 30 x 40 και ανοίγουμε την κάθε ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να καλύψει το ταψί. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά και πατάμε με τα δάχτυλα μας να δώσουμε το σχήμα της φοκάτσας.

Για τη γέμιση: Πασαλείβουμε το ταψί με αρκετό ελαιόλαδο. Απλώνουμε το ζυμάρι της φοκάτσιας. Με τα δάκτυλα μας κάνουμε τρύπες, 8 κάθε φόρα, και κατεβαίνουμε προς τα κάτω μέχρι να καλύψουμε όλη τη ζύμη. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Θα τοποθετήσουμε ένα ένα όλα τα υλικά στη επιφάνεια της ζύμης. Ψήνουμε την φοκάτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.

Προηγούμενο άρθροΗ συνταγή της ημέρας: Ατομικές πίτες με κοτόπουλο και μανιτάρια
Επόμενο άρθροΗ συνταγή της ημέρας: Μύδια αχνιστά με μυρωδικά