Εκλογές Γαλλία – αποτελέσματα: Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν, εκτινάχθηκε η δύναμη της Λεπέν

Εκλογές Γαλλία - αποτελέσματα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Εκλογές Γαλλία – αποτελέσματα: Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν, εκτινάχθηκε η δύναμη της Λεπέν


Με πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 54%, διοργανώθηκε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ήδη η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν μετρά απώλειες καθώς στέλεχος της κυβέρνησης δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρειά της, κάτι που είναι προϋπόθεση για την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Ipsos και τη γαλλική δημόσια τηλεόραση, η κατανομή των εδρών αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

224 έδρες Μαζί! (Ensemble! παράταξη που πρόσκειται στον Μακρόν)

149 έδρες Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes – με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν)

89 έδρες Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λε Πεν)

78 έδρες Ρεπουμπλικανοί και διάφοροι υποψήφιοι της δεξιάς

21 έδρες Διάφοροι υποψήφιοι της Αριστεράς

Πολύ μεγάλη νίκη για Μελανσόν αλλά και για τη Μαρίν Λε Πεν

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κατακτά μια πολύ μεγάλη νίκη με τις 149 έδρες που φέρεται να καταλαμβάνει η Ένωση των κομμάτων της Αριστεράς. “Απόψε είναι η εκλογική αλλά και ηθική ήττα της “μακρονίας” (σ.σ. όπως αποκαλείται η διακυβέρνηση Μακρόν). Η Γαλλία μίλησε αλλά όχι επαρκώς. Η αποχή είναι τεράστια. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν ξέρει πού να στραφεί”, είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. “Η “μακρονία” είχε βυθίσει τη χώρα σε παρακμή. Δεν έχουμε τις ίδιες αξίες”.

Ιστορική νίκη είναι αυτή που κατακτά η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν που στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση είχε πολύ μικρό αριθμό βουλευτών. Η ίδια επανεκλέγεται στην εκλογική της περιφέρεια του Ενέν Μπομόν.

Το σύνθημα “Μακρόν, παραιτήσου” δονεί το αρχηγείο του κόμματος της Λε Πεν όπου από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι πανυγυρισμοί. “Πετύχαμε τους τρεις στόχους που είχαμε θέσει: να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας (…), να επιδιώξουμε την ουσιαστική πολιτική αναδιοργάνωση (…) και να συγκροτήσουμε μια σημαντική αντιπολιτευτική ομάδα”, δήλωσε η Λε Πεν.

Ο “μαγικός” αριθμός 289 – Χάθηκε η αυτοδυναμία για τον Μακρόν

Το προεδρικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαζόταν τουλάχιστον 289 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών για να διατηρήσει την αυτοδυναμία που είχε κατακτήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξελέγη στην εκλογική περιφέρειά της στο Καλβαντός της Νορμανδίας. Με 52,3 % σύμφωνα με το Ινστιτούτο IFOP-Fiducial αφήνει πίσω της τον υποψήφιο της Αριστεράς που έλαβε 47,7 %. Σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, από τις 577, το αποτέλεσμα κρίθηκε στον α’ γύρο και σήμερα οι Γάλλοι ψήφισαν για τις υπόλοιπες 572 έδρες.

Την έδρα του διατήρησε και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν με 57,52%. Βαριά ήττα για το στρατόπεδο Μακρόν είναι αυτή του πρώην υπουργού και νυν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κομματος LREM Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ και είναι από τους πρώτους που είχαν συνταχθεί με τον Μακρόν από το ξεκίνημά του. Επίσης, βαριά είναι η ήττα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν που ήταν υποψήφιος στην περιφέρεια του Φινιστέρ στην Βρετάνη. Στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, ηττήθηκε από την υποστηριζόμενη από την Ένωση της Αριστεράς Μελανί Τομέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεδίωκε την αυτοδυναμία που όμως φαίνεται πως έχει χαθεί. Νωρίτερα δημοσιεύθηκαν δημοσκοπήσεις που επικαλείται η βελγική εφημερίδα Soir. Σύμφωνα με αυτές, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 208 έως 248 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία).

Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 163 έως 203 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).

Τα ποσοστά του α’ γύρου – Πρωτιά Μελανσόν, προβάδισμα Μακρόν στην προβολή εδρών
Στον α’ γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή 12 Ιουνίου, τα τελικά ποσοστά που έλαβαν είναι:

26,11% Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes – με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν)

25,88% Μαζί! (Ensemble! παράταξη που πρόσκειται στον Μακρόν)

18,68% Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λε Πεν)

11,30% Ρεπουμπλικανοί και διάφοροι υποψήφιοι της δεξιάς

4,25% (Reconquête – Ερίκ Ζεμούρ)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην πόλη Τουκέ της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Ήττα για υφυπουργό του Μακρόν

Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση, ακόμη και περίπτωση διατήρησης της Ελιζαμπέτ Μπορν στη θέση της πρωθυπουργού ή και αυτοδυναμίας του κόμματος της προεδρικής παράταξης, βλέπει η Ζιστίν Μπενέν που στις 20 Μαϊου είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών υφυπουργός αρμόδια για θέματα Θαλασσών. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2017 στηριζόμεη από το κόμμα της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν.

Η πολιτικός από τη Γουαδελούπη ηττήθηκε από τον αριστερό υποψήφιο Κριστιάν Μπατίστ που έλαβε 58,65 %, συγκεντρώνοντας μόλις το 41,35% των ψήφων. “Ο μεγάλος νικητής είναι η αποχή”, δήλωσε η ίδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ήττα της.

Δεκαπέντε έδρες στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας

Στα υπερπόντια εδάφη, διακυβεύονταν δεκαπέντε έδρες: τέσσερις στη Γουαδελούπη, τέσσερις στη Μαρτινίκα, δύο στη Γαλλική Γουιάνα, μία εκλογική περιφέρεια για τον Saint-Barthélemy και τον Saint-Martin, μία εκλογική περιφέρεια για το Saint-Pierre-et-Miquelon και τρεις για Πολυνησία. Τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν στη Γουαδελούπη – ο Olivier Serva, ο Christian Baptiste και ο Elie Califer – υποστηρίχθηκαν από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων “Nupes”.

Ο νεότερος βουλευτής εξελέγη στη Γαλλική Πολυνησία – Στηρίζεται από τον Μελανσόν

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Τεματάι Λε Γκεϊκ που υποστηρίχθηκε από την Ένωσης της Αριστεράς υπό τον Μελανσόν εξελέγη στην περιφέρεια της Γαλλικής Πολυνησίας νικώντας σε μια εκλογική μάχη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό την πρώην υπουργό Νικόλ Μπουτό, υποψήφια με την προεδρική παράταξη Μαζί! του Μακρόν.

Ο Τεματάι Λε Γκεϊκ έλαβε 50,9% και η Νικόλ Μπουτό 49,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχία της Πολυνησίας. Ο νεαρός βουλευτής που ανήκει στο αυτονομιστικό κίνημα της Γαλλικής Πολυνησίας, καταρρίπτει το ρεκόρ της ακροδεξιάς πολιτικού και εγγονής του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν, η οποία είχε εκλεγεί το 2012 σε ηλικία 22 ετών. Έχει μεγαλώσει στην Ταϊτή και είναι φοιτητής πολιτικών επιστημών.