Ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία: Πιέσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την αποστολή Patriot

Ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία: To Κίεβο έχει απευθύνει εκκλήσεις για την ενίσχυση της αεροάμυνας από τις Δυτικές χώρες

Απρ 22, 2024 - 20:00
 0  8
Ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία: Πιέσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την αποστολή Patriot

Πιέσεις προς την Ελλάδα και την Ισπανία σχετικά με την παροχή συστημάτων αεροάμυνας προς την Ουκρανία ασκούν οι σύμμαχοι των δύο χωρών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει κάνει πολλές εκκλήσεις στις χώρες της Δύσης προκειμένου να ενισχύσουν την χώρα με αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times, το Κίεβο έχει απευθύνει εκκλήσεις για επτά επιπλέον συστήματα αεροάμυνας όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής προέλευσης S-300. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν αναφέρει πως οι δύο χώρες του νότου διαθέτουν περισσότερα συστήματα Patriot από όσα χρειάζονται, επομένως μπορούν και να τα διαθέσουν.

Καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική επίθεση εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι στοχεύει στην άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της χώρας, ενώ το σαββατοκύριακο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο χρηματοδότησης 60 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές, αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Παρότρυνση για αποστολή Patriots

Από τις Ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία είναι η μόνη που έχει ανακοινώσει την αποστολή συστήματος Patriot στην Ουκρανία. Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν τις δύο χώρες να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times. Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα οπλικά συστήματα, όπως οι S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά» δήλωσε ένας από τους αυτούς.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriots, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών προς το Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα. Το Κίεβο διαθέτει, επίσης, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Μια αναβαθμισμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την περιοχή Stavropol Krai της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ενδιαφέρον Κιέβου για ελληνικά Patriots

Τα αναχαιτιστικά συστήματα αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σάββατο. Οι πιέσεις για τη δωρεά των συστημάτων θα ενταθούν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σήμερα  Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα γερασμένα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους, διαθέτοντας και σχετική εμπειρία.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς» δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει». Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όταν επικοινώνησαν με τους Financial Times. Ο Σάντσεθ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία «θα παραδώσει νέα συστήματα το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει πως νέες εξαγγελίες για συστήματα αεράμυνας «θα ανακοινωθούν σύντομα», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις χώρες ή τον οπλισμό που εμπλέκονται.

ΠΗΓΗ: capital.gr