Επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευή που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία δερματικών παθήσεων

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή, η οποία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, παρακολουθεί και θεραπεύει φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Η βιοηλεκτρονική συσκευή ABLE (Active Biointegrated Living Electronics) μοιάζει με επίθεμα και αποτελείται από αισθητήρες, βακτηριακά κύτταρα και μια υδρογέλη από άμυλο και ζελατίνη. Όπως έδειξαν οι δοκιμές σε ποντίκια, η συσκευή παρακολουθεί ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιούν 5, 2024 - 21:00
 0  6
Επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευή που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία δερματικών παθήσεων
Jiuyun Shi holding an ABLE device 1380px

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή, η οποία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, παρακολουθεί και θεραπεύει φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Η βιοηλεκτρονική συσκευή ABLE (Active Biointegrated Living Electronics) μοιάζει με επίθεμα και αποτελείται από αισθητήρες, βακτηριακά κύτταρα και μια υδρογέλη από άμυλο και ζελατίνη. Όπως έδειξαν οι δοκιμές σε ποντίκια, η συσκευή παρακολουθεί και βελτιώνει συνεχώς συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ψωρίασης, χωρίς να ερεθίζει το δέρμα.

Η συσκευή αποτελείται από ένα εύκαμπτο ηλεκτρονικό πλέγμα που έχει ενσωματωθεί σε μια υδρογέλη. Αυτό το υλικό λειτουργεί ως διεπαφή μεταξύ των ηλεκτρονικών και του δέρματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ιδανικό περιβάλλον για το Staphylococcus epidermidis, ένα αβλαβές βακτήριο που κατοικεί στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα της συσκευής καταγράφουν ασύρματα σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες από το δέρμα, όπως την ηλεκτρική αντίσταση, τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Στην ψωρίαση, αυτές οι ιδιότητες του δέρματος είναι συχνά μη φυσιολογικές σε σύγκριση με το υγιές δέρμα.

Η συσκευή μπορεί επίσης να θεραπεύσει την ψωρίαση μέσω των ζωντανών βακτηρίων. Το S. epidermidis έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής. Μόλις τα βακτήρια απελευθερωθούν από την υδρογέλη, ξεκινούν να ρυθμίζουν την τοπική ανοσοαπόκριση και να ενθαρρύνουν την επούλωση του δέρματος.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις θεραπευτικές δυνατότητες της συσκευής ABLE σε ποντίκια με δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με ψωρίαση. Μετά από λίγες μόνο ημέρες, το δέρμα των ποντικιών παρουσίασε δραματική βελτίωση η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η θεραπεία με τη συσκευή μείωσε τη φλεγμονή του δέρματος, επιβράδυνε την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και επανέφερε την ισορροπία στη βακτηριακή κοινότητα που κατοικεί στο δέρμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να προσαρμοστεί και για άλλες δερματικές παθήσεις, ή ακόμα και για φλεγμονώδεις καταστάσεις που επηρεάζουν άλλους ιστούς του σώματος. Με περαιτέρω ανάπτυξη και κλινικές δοκιμές, αυτή η πρωτοποριακή βιοηλεκτρονική τεχνολογία μπορεί μια μέρα να προσφέρει έναν ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικό νέο τρόπο διαχείρισης μιας ποικιλίας δύσκολων στη θεραπεία ασθενειών αξιοποιώντας τη δύναμη των ωφέλιμων βακτηρίων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr