Γαλλία Ευρωεκλογές 2024: Ραγδαίες εξελίξεις

Γαλλία Ευρωεκλογές 2024: Διαλύεται η Βουλή, πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ιούν 9, 2024 - 23:00
 0  5
Γαλλία Ευρωεκλογές 2024: Ραγδαίες εξελίξεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πριν από λίγο τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου. «Δεν μπορώ στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μακρόν από το Ελυζέ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες. «Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος διά της ψήφου σας.

Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση το αποτέλεσμα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα συνιστά ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του. «Σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν μπορέσαμε να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.