Γαλλία πρόωρες εκλογές: Σοκ η κίνηση Μακρόν

Γαλλία πρόωρες εκλογές: Τι γράφει το Reuters

Ιούν 10, 2024 - 04:00
 0  7
Γαλλία πρόωρες εκλογές: Σοκ η κίνηση Μακρόν

Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, στην βραδιά των ευρωεκλογών 2024, είναι η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το Reuters χαρακτηρίζει την κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν σοκ, κάνει λόγο για ένα πολιτικό στοίχημα υψηλού ρίσκου και θυμίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν μόλις λίγες ημέρες πριν η χώρα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Γράφει συγκεκριμένα το Reuters:

Ο Μακρόν προκηρύσσει εκλογές-σοκ στη Γαλλία μετά τη συντριβή από την ακροδεξιά Λεπέν. Σε μια κίνηση σοκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό το μήνα, αφού υπέστη ήττα στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν μια καταστροφή για την κυβέρνησή του, την οποία δεν μπορούσε να προσποιηθεί ότι αγνοεί. Σε ένα πολιτικό στοίχημα υψηλού ρίσκου, λιγότερο από δύο μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές για την Βουλή στις 30 Ιουνίου, με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται στις 7 Ιουλίου. Η απροσδόκητη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να τον αφήσει σε μια σχεδόν ανίσχυρη θέση εάν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με επικεφαλής τον 28χρονο, τηλεκεντρικό Τζόρνταν Μπαρντέλα, το RN κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στην ψηφοφορία της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.