Γεραπετρίτης – Τέμπη: «Υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, προσωπική επιλογή του σταθμάρχη να μην τις χρησιμοποιήσει»

Γεραπετρίτης - Τέμπη: «Ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα η τηλεδιοίκηση το 2022»

Μάρ 16, 2023 - 00:00
 0
Γεραπετρίτης – Τέμπη: «Υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας, προσωπική επιλογή του σταθμάρχη να μην τις χρησιμοποιήσει»

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη προκάλεσε η προσπάθεια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη να κεφαλοποιήσει πολιτικά την τραγωδία στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το δυστύχημα και αναζητεί «σανίδα σωτηρίας» στην σύμβαση ασφάλειας και τηλεδιοίκησης που δεν ολοκληρώθηκε το 2016. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε αρχικά πως για την αξιωματική αντιπολίτευση «φταίνε μόνο οι άλλοι» ενώ παρουσίασε με έγγραφα ότι το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας».

«Ειδικά για τον σταθμό της Λάρισας είπε ότι «μας παρεδόθη το 2019 με διαλυμένη τηλεδιοίκηση γιατί είχε προηγηθεί φωτιά. Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα η τηλεδιοίκηση την 1.11.2022. Καταθέτω και το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής» ενώ  υπογράμμισε ότι «την κρίσιμη νύχτα που συνέβη το δυστύχημα πέραν ότι είχαν προβλεφθεί 2 επιπλέον σταθμάρχες που δεν βρίσκονταν στην θέση τους το κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Πως αποδεικνύεται;  Όλη εκείνη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις τρένων έγιναν μέσω του συστήματος τηλεδιοίκησης. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης αντί να κάνει την αυτόματη δρομολόγηση έκανε χειροκίνητη.

Τα λάθη του σταθμάρχη

Αυτό δρομολόγησε σωρευτικά λάθη που οδήγησε στο δυστύχημα. Ο σταθμάρχης θεώρησε ότι τα  κλειδιά ήταν στη σωστή θέση και δεν έκανε επιτόπιο έλεγχο για να δεί ότι ήταν στη λάθος. Έδωσε εντολή στο τρένο να περάσει με κόκκινο σηματοδότη και δεν ήταν πάνω από τον πίνακα ελέγχου για να δει ότι το τρένο κινούταν σε λάθος γραμμή. Αρα, δεν έγινε αυτόματη χάραξη, θεώρησε ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου, έδωσε εντολή να περάσει με κόκκινο, είδε τον πίνακα ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι αν ο σταθμάρχης προχωρούσε σε αυτόματη χάραξη μέσω του τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης που διέθετε ο σταθμός και ήταν εν λειτουργία «θεωρώ ότι θα γλίτωνε το κακό» και εξήγησε ότι «ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη από την στιγμή που υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα. Αυτό είναι σημαντικό.

Έπρεπε να έχει γίνει αυτόματη χάραξη μέσω τηλεδιοίκησης. Αυτή είναι υποχρέωση που είχε επιβάλει ο ΟΣΕ στις 23.12.2022. Δεν έγινε. Προφανώς ήταν προσωπική επιλογή. Όταν λοιπόν μιλάμε για δικλίδες αυτές εννοούμε. Δεν ήταν τυφλό το σημείο. Όταν μιλάμε λοιπόν για ασφαλιστικές δικλίδες εννοούμε τους 2 επιπλέον σταθμάρχες που έπρεπε να είναι στις θέσεις τους και δεν ήταν, αυτόματη χάραξη που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, επιτόπιος έλεγχος κλειδιών και παρακολούθηση του πίνακα. Έπρεπε να είναι πάνω στον πίνακα. Αν ήταν θα είχε στη διάθεσή του 10 λεπτά για να δει ότι το τρένο κατευθυνόταν σε λάθος γραμμή».