Αναστολή υγειονομικών – υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το σχέδιο για την αναπλήρωση κενών

0
16
anastoli-ygeionomikon-–-ypochreotikos-emvoliasmos:-to-schedio-gia-tin-anaplirosi-kenon

“Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε”, δήλωσε κατά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης. “Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε” είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: “Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα”.

“Αυτό το υπουργείο έχει δύσκολες στιγμές και ώρες, από εκεί και πέρα θα είμαστε από αύριο για όλα”, δήλωσε προσερχόμενος στο υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης. Από την πλευρά της, η κ. Γκάγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφορικά με την αναστολή συμβάσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ότι “θα δούμε τα στοιχεία σήμερα και θα μιλήσουμε αργότερα”, ενώ συμπλήρωσε, “ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά”. “Η δυσκολία έχει αρχίσει ήδη, υπάρχουν πολλά περιστατικά. Πρέπει να το σκεφτούμε όλοι, να κρατήσουμε τα μέτρα όλοι και να προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε” δήλωσε η ίδια, σχετικά με την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει καμπάνια για τα παιδιά.

Εληξε η διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τι ισχύει με τις αναστολές, το σχέδιο για τα κενά Σήμερα,1η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς στις δημόσιες δομές. Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί; Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περί τους 10.000 υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κυρίως σε υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας. Τις τελευταίες πάντως ημέρες και καθώς η διορία που είχε τεθεί έτρεχε, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν αν εμβολιαστούν.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Οπως είχε προαναγγελθεί δηλαδή, οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν και θα επιλέξουν να μείνουν απροστάτευτοι εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος, θα τεθούν σε αναστολή τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών που έρχονται συνεχώς σε επαφή μαζί τους. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμο, αλλά για ένα μέτρο που θα αίρεται κατά περίπτωση, με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που βγει σε αναστολή αποφασίσει το επόμενο διάστημα να κάνει το εμβόλιο, 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό θα μπορέσει να επανέλθει στην εργασία του. Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Τι θα γίνει με τα κενά Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τις αναστολές είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος και της αυξανόμενης πίεσης στα νοσοκομεία. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταρτίσει ένα σχέδιο εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης και η νέα υφυπουργός Μίνα Γκάγκα, ένα πρόσωπο που πηγαίνει στο υπουργείο κατευθείαν από το ΕΣΥ.

Ο σχεδιασμός κάλυψης των κενών περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, είτε με την σύναψη τρίμηνων συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς είτε με ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Να σημειωθεί ακόμη ότι από σήμερα διακόπτονται οι άδειες του εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Το υποχρεωτικό εμβόλιο έφερε αντιδράσεις Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας». Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προηγούμενο άρθρο«Μέχρι 10-15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μία αξιοπρεπή κίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης
Επόμενο άρθροΘα ανασυνταχθεί η Υπηρεσία Οικονομικών του Δήμου Καβάλας μετά τις εσωτερικές μετακινήσεις