Ευθύνες για τις φωτιές: Έρευνα για τα αίτια διέταξε ο Εισαγγελέας

0
3
efthynes-gia-tis-foties:-erevna-gia-ta-aitia-dietakse-o-eisangeleas

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ξεκίνησε η διερεύνηση σε βάθος των αιτίων όλων των μεγάλων πυρκαγιών, που κατέκαψαν εφέτος το καλοκαίρι τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους τεράστιες καταστροφές, σε σπίτια, σε δασικές εκτάσεις, σε καλλιέργειες.

Του Πέτρου Καρσιώτη Όπως ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ήδη συνεργάζεται στενά και συστηματικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ και της ΕΛΑΣ για την εις βάθος διερεύνηση των αιτίων όλων των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν εφέτος».

Λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός είχε αναφερθεί στο πολύ σοβαρό και ύποπτο περιστατικό της πρόκλησης πυρκαγιάς με ρίψη φωτοβολίδας, στην περιοχή Δασκαλειό της Κερατέας, φωτοβολίδας της οποίας μετά από αναφορά από κάτοικο, βρέθηκαν και τα υπολείμματα. «Σήμερα (σ.σ. χθες) τα ξημερώματα» είπε χαρακτηριστικά «είχαμε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια.

Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους. Κι όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας από κάποιον ή κάποιους συμπολίτες μας.

Έρευνα από Ασφάλεια – Πυροσβεστική Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Πληροφόρησε επίσης ότι στα Βίλια η φωτιά είναι πλέον οριοθετημένη και ότι από αέρος η Πυροσβεστική «βλέπει» με drones που πετάνε κάθε αναζωπύρωση για τις κατάλληλες ενέργειες των επίγειων δυνάμεων τη νύχτα.

«Το τελευταίο 24ωρο», συνέχισε «εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 76 δασικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στη Δυτική Αττική, έχει πλέον οριοθετηθεί. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Τα Drones της Πυροσβεστικής Πραγματοποιείται διαρκώς επιτήρηση της περιοχής από μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και σήμερα μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 18 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ, κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Όλες αυτές τις ημέρες ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει σημαντικό αριθμό Αξιωματικών και Οπλιτών, αλλά και πλήθος επίγειων, εναέριων και πλωτών μέσων, τόσο στο πεδίο όσο και σε σταθμούς βάσης, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πλήθος στελεχών σε όλη την περιοχή, όχι μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών αλλά και για την φύλαξη περιουσιών όταν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμουν αποφασιστικά όλες αυτές τις μέρες ώστε να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης».

Περιπολίες ΕΛΑΣ – Στρατού Τόνισε ακόμη ο κ. Χρυσοχοϊδης ότι «παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων. Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη.

Προηγούμενο άρθροΣύζυγος Κορφιάτη: Προφυλακίστηκε ο πρώην αστυνομικός για εμπλοκή στη δολοφονία της
Επόμενο άρθροΠρόσφυγες από Αφγανιστάν – Ελλάδα: Ξεκάθαρη η κυβέρνηση