Περιφέρεια Αττικής: Τα πρώτα στοιχεία εκτίμησης κινδύνων

0
14
perifereia-attikis:-ta-prota-stoicheia-ektimisis-kindynon

Περιφέρεια Αττικής: «Αξιοποιούμε τα επιστημονικά εργαλεία για τη βέλτιστη προστασία των πολιτών».

Η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των κινδύνων από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, μέσω της αξιοποίησης των επιστημονικών δεδομένων που συλλέγουν το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών στη βάση της σχετικής σύμβασης που έχουν υπογράψει με την Περιφέρεια Αττικής, ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης του Περιφερειάρχη Αττικής με τον καθ. Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκα και τον Διευθυντή Ερευνών ΕΑΑ και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Δρ. Χ. Κοντοέ.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσιάστηκαν στον κ. Πατούλη τα πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις κινδύνων με βάση τη χαρτογράφηση που έχει γίνει στις λεκάνες απορροής που βρίσκονται σε καμμένες περιοχές αλλά και τις αυτοψίες που συνεχίζουν να διενεργούν τα συνεργεία των δύο επιστημονικών φορέων. Παράλληλα παρουσιάστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μελετών κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα με ταχείες διαδικασίες σε όλες τις λεκάνες απορροής που έχουν πληγεί και έγινε μία πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται απ΄όλους τους αρμόδιους φορείς για το προσεχές διάστημα, με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Βασικός στόχος αυτή την περίοδο είναι, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης να γίνει άμεσα μία προτεραιοποίηση των επεμβάσεων που απαιτούνται βάσει των επιστημονικών χαρτογραφήσεων, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών. Στη συνάντηση μετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας. Παράλληλα συζητήθηκε η άμεση δρομολόγηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων σε εθελοντές, πολίτες και μαθητές σχολείων, προκειμένου να γνωρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, με στόχο την καλύτερη προστασία τους.

«Σήμερα οι επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει μας παρουσίασαν τα πρώτα στοιχεία των μελετών που κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα στις πληγείσες περιοχές, με στόχο να έχουμε μία πλήρη απεικόνιση της κατάστασης και των αναγκών που υπάρχουν» τόνισε ο Περιφέρειάρχης και πρόσθεσε:«Για πρώτη φορά η Περιφέρεια διαμορφώνει στρατηγικό σχέδιο πρόληψης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα. Στα τέλη του μήνα θα έχουμε και τις ολοκληρωμένες μελέτες εκτίμησης κινδύνων καθώς και προτάσεις των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, από όλους τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας στοχευμένα και έγκαιρα. Βασική μας προτεραιότητα είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και σ΄ αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Προηγούμενο άρθροΠακιστανός Θεσσαλονίκη: Αναγνωρίστηκε από το θύμα του
Επόμενο άρθροΗ συνταγή της ημέρας: Πατάτες λεμονάτες στον φούρνο – Εύκολες και γευστικές