Ταφή Μίκη Θεοδωράκη: Ο γιος του, Γιώργος, παίρνει θέση

0
29
tafi-miki-theodoraki:-o-gios-tou,-giorgos,-pairnei-thesi

Να σεβαστούν την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη για το θέμα της ταφής του ζήτησε ο γιος του μουσικοσυνθέτη, Γιώργος. Μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ο Γιώργος Θεοδωράκης τονίζει ότι θα σεβαστούν την επιθυμία του πατέρα του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή κ σεβασμό αυτό λένε κ όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…», έγραψε.

Η συνάντηση δύο γιγάντων επί σκηνής: Θεοδωράκης και Άντονι Κουίν χορεύουν συρτάκι Το ζήτημα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια, εξελίσσεται σε θρίλερ τις τελευταίες ώρες. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη, επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο της ταφής του.

Θυμίζουμε πως επιθυμία του μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στα Χανιά, ωστόσο η κόρη του, Μαργαρίτα, επιθυμούσε η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία.

Η επιστολή Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης με την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στα Χανιά. Η επιστολή στάλθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στον τότε δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη. «Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του και ξεκαθαρίζει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μάλιστα, πρόσθετε: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα, να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Μίκης: Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου γι΄αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.  Η έκφραση αυτής της επιθυμίας , 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του, που έχει γίνει «θρίλερ» μετά από την προσπάθεια της κόρης του Μαργαρίτας να αλλάξει τον τόπο της ταφής – όπως είναι γνωστό, επιδιώκει να ταφεί ο μεγάλος μας συνθέτης στο Βραχάτι.

Ο Μίκης αφηγείται στην Βίκυ Φλέσσα σε πρώτο ενικό ενδεικτικά: Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Εἰχε έλθει στο σπίτι μας στα Γιάννενα, για να επισκεφτεί τον πατέρα μου. Μέ κρατούσε στα γὀνατά του κι εγώ από την ταραχή και την συγκίνηση τού…πατάω ένα κατούρημα, οπότε νομίζω ότι είμαι και ο μοναδικός που έχει καταβρέξει έτσι έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό!».

Για τον πόλεμο: «Στον πόλεμο δεν καταλαβαίνεις ούτε ότι σκοτώνεις, ούτε ότι σκοτώνεσαι».

Για την ενότητα των κομμουνιστών: «Zητούσα και από τα δύο ΚΚΕ ενότητα, στο τέλος τήν έκαναν μόνοι τους και μέ άφησαν εμένα… αμανάτι και όπως μού είπε και ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράσανε τις καρέκλες και δεν περίσσεψε κάποια για σένα!».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήταν αποστάτης της τάξης του κατά κάποιον τρόπο, διότι μόνον αυτός τόλμησε να βάλει κομμουνιστές στην κυβέρνησή του και ήθελε να φτιάξει επιτροπή για την παιδεία και τον πολιτισμό και να είμαστε μαζί, ήταν για όλα αυτά που εγώ πίστευα».

Για την Μακρόνησο: «Με έθαψαν ζωντανό με το κεφάλι έξω σε ένα μνήμα στους τάφους των Τούρκων, μέ άφησαν για δύο ημερόνυχτα και ήμουν αναγκασμένος να δαγκάνω ουρές και κεφάλια αρουραίων, για να μην μέ φάνε στο πρόσωπο».

Για την ποίηση του αδελφού του: «Στην Κρήτη επειδή είχαν όπλα, εθεωρείτο ντροπή να γράφεις ποιήματα, κι έτσι ο αδελφός ο Γιάννης ντρεπόταν, έγραφε και τά πέταγε, πήγαινα το πρωί να πάρω μία ντομάτα κι έβλεπα ανάμεσα χαρτί με ποίημα του Γιάννη!» Το «Χάθηκα» του αδελφού μου είναι το αγαπημένο μου τραγούδι».

O Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τις απώλειες των αγαπημένων του, για την τελευταία του κατοικία, την αθανασία, τον θάνατο και τον Θεό. Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».

Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».

Για τον θάνατο της μητέρας του Άσπας: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»

Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα  χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές».

Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».

Για τη ζωή: «H ζωἠ είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους».

Για την αθανασία: «O άνθρωπος γίνεται αθάνατος μόνον με τα πνευματικά έργα, οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι, διότι μέσα στην Αντιγόνη υπάρχει η πνοή τους».

Για τον Θεό: «Ο Θεός για μένα είναι νόμος της συμπαντικής αρμονίας».

Η ΕΡΤ ξαναδείχνει την συνέντευξη Αυτή η χειμαρρώδης διήγηση του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωής του από τα παιδικά του χρόνια, προβάλλεται εις μνήμην του την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 19.45, το Σάββατο στις 20.00, την Κυριακή στις 19.45, την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην ΕΡΤ2. Για τον Έλληνα συνθέτη, την προσφορά και το έργο του μιλούν  κατά την διάρκεια του αφιερώματος  -μεταξύ άλλων προσωπικών μαρτυριών- όλοι οι τότε πολιτικοί αρχηγοί.

Προηγούμενο άρθροΑμάλ κούκλα Αθήνα – Μεταξουργείο: Χημικά και συμπλοκές
Επόμενο άρθροAthens Flying Week 2021 – Τανάγρα: Μεγάλος πρωταγωνιστής το Rafale