Επιστήμη

ΗΠΑ: Όλοι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19 μέχρι τέλος Ιανουαρίου (video)

ΗΠΑ:-Όλοι-οι-ηλικιωμένοι-θα-μπορούν-να-κάνουν-εμβόλιο-κατά-της-covid-19-μέχρι-τέλος-Ιανουαρίου-(video)

Όλοι οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας  και οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως είπε σε δηλώσεις του ο γραμματέας του αμερικανικού Τμήματος Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS) Alex Azar, την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου).

Όμως αυτή η φιλόδοξη χρονική προθεσμία εναπόκειται σε έναν κρίσιμο παράγοντα: αν θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ούτε καν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, των οποίων τα εμβόλια έχουν φτάσει στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών δεν ξέρουν ακόμα αν τα υποψήφια εμβόλιά τους πληρούν αυτά τα στάνταρ.

«Η απάντηση στο ερώτημα πότε θα γνωρίζουμε αν αυτά τα εμβόλια θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των δοκιμών και αυτές είναι πέρα από τον έλεγχο του οποιουδήποτε» δήλωσε ο Alex Azar. Προκειμένου να καταλάβουμε αν ένα πιθανό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Covid-19, αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι εγγράφηκαν στη δοκιμή, θα πρέπει να εκτεθούν φυσικά στον ιό.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, ο οποίος βρίσκεται σε φάση δοκιμών ενός εκ των κυρίαρχων υποψήφιων εμβολίων στις ΗΠΑ, αναμένει να έχει αρκετά ασφαλή και έγκυρα δεδομένα μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αν υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, η εταιρία θα υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Albert Bourla.
Αλλά ακόμη και αν εγκριθούν τα εμβόλια, δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί για την παραγωγή και τη διανομή τους σε όλους στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο από την FDA εμβόλιο ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν τα πιο ευάλωτα άτομα, δήλωσε ο Azar. «Στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, περιμένουμε ότι θα έχουμε αρκετά για να εμβολιάσουμε όλους τους ηλικιωμένους, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και μέχρι τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, αρκετά εμβόλια για όλους τους Αμερικανούς που θα ήθελαν να πάρουν ένα εμβόλιο. Ωστόσο, δεν ανέφερε τα παιδιά, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία ούτε τα κορυφαία εμβόλια, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη και που κατά συνέπεια είναι πιθανό να λάβουν πολύ αργότερα κάποιο εμβόλιο.

Εμπόδια εμπιστοσύνης

«Το να έχουμε ένα εμβόλιο είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε ικανοί να το διανείμουμε  είναι κάτι άλλο», είπε ο δρ.  William Schaffner ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Vanderbit του Τενεσί. «Νομίζω ότι το να μπορέσουμε να διανείμουμε το εμβόλιο θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι να το δημιουργήσουμε».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μισοί σχεδόν Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται αυτά τα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει επειδή «όλη αυτή η διαδικασία είναι, δυστυχώς πολύ πολιτικοποιημένη. Όταν εγκριθεί ένα εμβόλιο, αφού υποθέσουμε ότι πληροί τα πρότυπα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και έχει ελεγχθεί διεξοδικά από την εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, «θα πρέπει να εργαστούμε … πολύ πολύ σκληρά», για να καθησυχάσουμε τους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και αξίζει να ληφθούν. Για να πεισθούν οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να δημοσιευθούν πλήρη και διαφανή δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές»  υπογράμμισε ο Schaffner.

Φυσικά εμπόδια

Θα υπάρξουν επίσης και φυσικά εμπόδια. «Θα υπάρξουν προβλήματα συσκευασίας, αποστολής και χειρισμού όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Το εμβόλιο της Pfizer, για παράδειγμα, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες περίπου μείον 70 βαθμούς Κελσίου (μείον 94 βαθμοί Φαρενάιτ). Έτσι, το εμβόλιο δεν μπορεί απλώς να διανεμηθεί στα ιατρεία και στα φαρμακεία, επειδή δεν έχουν την ικανότητα κατάψυξης, «, δήλωσε ο Schaffner. Αντ ‘αυτού, τα κράτη θα πρέπει να δημιουργήσουν κέντρα εμβολιασμού, τα οποία σχεδιάζονται επί του παρόντος.

Φυσικά, όλα αυτά υποθέτουν ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι αρκετά αποτελεσματικά και ασφαλή.

ΠΗΓΗ: LIVE SCIENCE

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφει στη Γερμανία η μεγαλύτερη αποστολή ερευνητών στον Βόρειο Πόλο

Kavala 247

Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάϊμερ: 200.000 πάσχοντες στην Ελλάδα – «Πρέπει να προσαρμοστούμε στον κόσμο τους»

Kavala 247

Τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για ένα βέλγικο αγωνιστικό περιστέρι

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.