ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο ρινικό σπρέι ταχείας δράσης για ημικρανίες

​Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το ρινικό σπρέι ταχείας δράσης της Pfizer που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της ημικρανίας. Η Pfizer δήλωσε ότι το φάρμακο, που ονομάζεται Zavzpret, θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον ερχόμενο Ιούλιο. «Η έγκριση του Zavzpret από τον FDA σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη για τους ανθρώπους που πάσχουν ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Μάρ 14, 2023 - 14:00
 0
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο ρινικό σπρέι ταχείας δράσης για ημικρανίες
230310124412-zavzpret-pfizer-nasal-spray

​Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το ρινικό σπρέι ταχείας δράσης της Pfizer που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της ημικρανίας. Η Pfizer δήλωσε ότι το φάρμακο, που ονομάζεται Zavzpret, θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Η έγκριση του Zavzpret από τον FDA σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη για τους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανίες και οι οποίοι προτιμούν εναλλακτικές επιλογές από τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής εμπορική διευθύντρια της Pfizer, Άντζελα Χουάνγκ.

Μια κλινική δοκιμμή Φάσης 3 του φαρμάκου διαπίστωσε ότι παρείχε ανακούφιση από τον πόνο σε ορισμένους πάσχοντες από ημικρανία σε μόλις 15 λεπτά.

Το ρινικό σπρέι χορηγήθηκε σε 1.405 άτομα, με τους μισούς να λαμβάνουν μία μόνο δόση και τους υπόλοιπους να λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.

Διαπιστώθηκε ότι το σπρέι μείωσε σημαντικά τον πόνο όταν αξιολογήθηκε δύο ώρες μετά την εμφάνιση της ημικρανίας, η οποία εκτός από την πρόκληση συχνά σοβαρών πονοκεφάλων μπορεί να περιλαμβάνει ναυτία και ευαισθησία στο φως ή στο θόρυβο.

«Το φάρμακο έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων ανταγωνιστών του CGRP. Είναι ασφαλές για άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και δεύτερον, δεν προκαλεί πονοκέφαλο από την υπερβολική του χρήση», δήλωσε ο Δρ Εμάντ Εστεμαλίκ, ψυχίατρος στην Cleveland Clinic.

ΠΗΓΗ: Science Alert

www.ertnews.gr