Ιράν – διαδηλώσεις για την 22χρονη Αμινί: Εξέγερση σοκ, πληροφορίες για νεκρούς

Ιράν - διαδηλώσεις για την 22χρονη Αμινί: Αδύνατη η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp

Ιράν – διαδηλώσεις για την 22χρονη Αμινί: Εξέγερση σοκ, πληροφορίες για νεκρούς


Χάος επικρατεί στο Ιράν, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα social media. Υπενθυμίζεται πως η Μαχσά Αμινί που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών.

Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν είναι μαζικές και βίαιες. Ο θάνατος της 22χρονης έχει προκαλέσει έντονη οργή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Aljazeera, από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους έξι διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι. Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Χωρίς social media οι διαδηλωτές

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις δεν υπάρχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει σύνδεση στο WhatsApp και στο Instagram. Όπως είναι φυσικό, χωρίς πρόσβαση στα social media είναι πολύ δύσκολο για τους διαδηλωτές να δημοσιεύουν βίντεο με τη δράση τους, ώστε να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες τους.

Η αστυνομία προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις

Η αστυνομία του Ιράν προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις. Γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, καθώς και άνδρες, συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν γυναίκες να στριμώχνονται από κρανοφόρους άνδρες και να ξυλοκοπούνται. Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση.

Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα. Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως. Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.