Αφγανιστάν: Οι κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες

0
3
afganistan:-oi-kanones-ton-talimpan-gia-tis-gynaikes

Αφγανιστάν: Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω.

Η ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μοιραία έριξε τη χώρα στην αγκαλία των Ταλιμπάν, που ποτέ δεν έφυγαν, ούτε ηττήθηκαν, ήταν πάντα εκεί και καιροφυλακτούσαν. Έτσι η χώρα της κεντρικής Ασίας, επανέρχεται στο προ του 2001 καθεστώς της, όταν η σαρία ήταν ο κύριος νόμος που δέσποζε στη χώρα. Και υπ’ αυτή την έννοια οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτή την υπόθεση είναι οι κάθε είδους μειονότητες και φυσικά οι γυναίκες. Ειδικά οι τελευταίες είναι αναγκασμένες -ανάμεσα σε όλα τα άλλα- να εγκαταλείψουν και τις δουλείες τους, γιατί δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζονται.

Ήδη, από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πρώτες επαρχίες στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε και ο «εφιάλτης» για τις εργαζόμενες γυναίκες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο δίκτυο τρεις εργαζόμενες και ο διευθυντής της τράπεζας, οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους στην τράπεζα.

20 χρόνια πίσω «Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην τράπεζα Azizi Bank. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να συμβεί από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα. Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορευόταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου, ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, ποθυ να είναι συγγενικό τους πρόσωπο. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Προηγούμενο άρθροΑντζελίνα Χαλντέντα κιλά: Η ανορεξία, το Bachelor και το Instagram
Επόμενο άρθροΚρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/8: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό