ΑΕΠ Ελλάδα 2021 – τουρισμός: Οι επαγγελματίες μπορούν να ελπίζουν ξανά

0
46
aep-ellada-2021-–-tourismos:-oi-epangelmaties-mporoun-na-elpizoun-ksana

Τα μάτια τους τρίβουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι μετά από ένα εφιαλτικό χρόνο ελπίζουν και πάλι, όχι μόνο γιατί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν καλά, αλλά κυρίως επειδή οι προοπτικές για το 2022 διαγράφονται άκρως ενθαρρυντικές. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για όλη την Ευρώπη, καθώς καλύφθηκε περίπου το 70% της διαφοράς από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι η σταθερά ανοδική τάση, η οποία, όμως, δεν έχει τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες.

Η διάθεση των Ευρωπαίων (κυρίως) να ταξιδέψουν συνέβαλε καθοριστικά έτσι ώστε οι πτήσεις να είναι αυξημένες κατά 48% σε σχέση με πέρσι. Ακόμα κι έτσι, τα συγκριτικά στοιχεία φανερώνουν ότι οι μεταλλάξεις, η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και τα χαμηλότερα των προσδοκιών ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, λειτούργησαν καταλυτικά στο να μην υπάρχει ισόρροπη κάλυψη απωλειών, ακόμα και μεταξύ των χωρών του Νότου, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Η μεγάλη κερδισμένη, ήταν η Ελλάδα.

Οι πτήσεις κάλυψαν το 93% της απόστασης Στην Ελλάδα οι πτήσεις κάλυψαν το 93% της απόστασης από τον super Αύγουστο του 2019 και κάπως έτσι δικαιολογείται η ‘έκρηξη’ στις τουριστικές εισπράξεις και οι πληρότητες ως 100% σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς- και όχι μόνο. Την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κινήθηκαν γύρω στο 70% του 2019, επιβεβαιώνοντας έτσι το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δεν ήταν ένα απλό αφήγημα σε εξειδικευμένα sites και δημοσκοπήσεις, αλλά πραγματικότητα.

Ακόμα πιο κατατοπιστικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία του Eurocontrol. Ενώ ως τον Ιούλιο οι εγχώριες πτήσεις ήταν αυτές που έδιναν τον τόνο και βοηθούσαν να καλυφθούν οι θηριώδεις απώλειες του 2020, τον Αύγουστο- όταν δηλαδή είχαν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί π.χ. αποτρεπτικές καραντίνες- οι διεθνείς πτήσεις εκτινάχθηκαν από το 84% στο 90% του 2019! Συνολικά, δε, στο 2μηνο Ιουλίου- Αυγούστου έγινε ένα άλμα 20 ποσοστιαίων μονάδων!

Πάνω από 9-10 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις «Φαίνεται ότι θα πιάσουμε το 45- 50% του 2019 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς και αυτό είναι μια ανάσα επιβίωσης για να πάμε σε ένα κανονικό 2022. Από εκεί και πέρα, η χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, υπολείπεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω του ότι σταματά ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, όμως το αεροδρόμιο “Μακεδονία” φέρνει κόσμο, έρχονται πτήσεις από τη Γερμανία ιδιαίτερα και κατά δεύτερον από τη Βρετανία, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής να είναι σήμερα στο 70%», δήλωσε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. Επί της ουσίας, οι εισπράξεις φαίνεται ότι τελικά μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 9 δις ευρώ με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ, δηλαδή κοντά στο 60% του 2019.

Προηγούμενο άρθροΗ συνταγή της ημέρας: Σουβλάκι χοιρινό με πιπεριές
Επόμενο άρθροΚαιρός σήμερα Τετάρτη 15/9: Η πρόγνωση της ΕΜΥ