ΕΦΣΥΝ – Μίκης Θεοδωράκης: Αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

0
37
efsyn-–-mikis-theodorakis:-antidraseis-gia-to-protoselido-tis-efimeridas

ΕΦΣΥΝ – Μίκης Θεοδωράκης: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν για τον Μίκη Θεοδωράκη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν σήμερα Πέμπτη, καθώς έχει τίτλο για τον Μίκη Θεοδωράκη: Πολέμησε τον Δεκέμβρη…Αναφορά στη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στα Δεκεμβριανά, που είναι η έναρξη της εμφύλιας σύρραξης, λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Ναζί. Όπως γράφει η εφημερίδα “με το επιτύμβιο επίγραμμα που ο ίδιος θα επιθυμούσε να χαραχτεί στον τάφο του αποχαιρετάμε τον μεγαλοφυή συνθέτη που έντυσε μουσικά τα όνειρα και τους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία”.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο καθηγητής Στάθης Καλύβας που έγραψε στο facebook: “Έχεις μπροστά σου ένα βίο μοναδικό σε διάρκεια, πολυσχιδή πλούτο και χυμώδη δημιουργικότητα και τι επιλέγεις να αναδείξεις; Τη νεανική συμμετοχή σε μια βίαιη εμφύλια σύγκρουση που οδήγησε στην ήττα, τον θάνατο και την τραγωδία. Ο ασφαλέστερος δείκτης του μέτρου των αξιών σου: μικρότητα, στειρότητα, παρελθοντολογία και εχθροπάθεια”.

Γιατί ο τίτλος της ΕφΣυν Ο τίτλος της εφημερίδας πάντως δεν είναι αυθαίρετος, έστω και αν επιλογή δεν είναι φυσικά αθώα, καθώς πριν από έξι χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το νέο ανέβασμα το 2015 του έργου “Του νεκρού αδερφού”, ότι στον τάφο του θέλει να γραφτεί η φράση “Πολέμησε το Δεκέμβρη”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης διανύοντας τότε τα 90 του χρόνια είχε πει συγκεκριμένα: “Στον τάφο μου να γραφεί: Πολέμησε το Δεκέμβρη. Θα μου πείτε… ο πόλεμος; Δεν ξέρω… Έχω και το κρητικό γονίδιο και μου αρέσουν τ’ άρματα. Πολέμησα 33 μέρες και μου άρεσε ο ήχος της μάχης. Όπου ήταν μάχη, έτρεχα, έμπαινα μέσα. Σφαίρα δεν μ’ έπιανε”. Ο Μίκης, σύμφωνα με τα τότε λεγόμενά του επέλεξε, για επιτύμβιο επίγραμμα μια φράση που δεν αναφέρεται καθόλου στο μουσικό του έργο αλλά σε μια στιγμή της ζωής του, αυτή που ως αντάρτης του Εφεδρικού ΕΛΑΣ της Αθήνας πολέμησε κατά των Άγγλων το 1944.

Προηγούμενο άρθροΚηδεία Θεοδωράκη – Μαργαρίτα: Το τραγούδι που επέλεξε για αντίο
Επόμενο άρθροΚηδεία Mad Clip: Άγνωστοι βανδάλισαν τάφο