Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021
spot_img
Open Popup

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Μητσοτάκης – Ερντογάν Αφγανιστάν: Στην ίδια πλευρά Ελλάδα και Τουρκία

Να ενισχυθεί η συνεργασία στο προσφυγικό, υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν, με βάση την κατανόηση και τα αμοιβαία συμφέροντα, φέρεται να ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής. Είπε ακόμη ότι η πίεση στο προσφυγικό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους. Σε ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο και τόνισε ότι επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα και πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να συσταθεί χωρίς αποκλεισμούς και να είναι αντιπροσωπευτική, εκφράζοντας την ποικιλομορφία του αφγανικού λαού.

Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με ορισμένα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος για τη μεταβατική περίοδο είναι κατά τον Τούρκο πρόεδρο ενθαρρυντικό. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στο προσφυγικό, «το οποίο έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα», θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αφγανικό λαό τόσο εντός του Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν. Όπως είπε, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο προσφυγικό κύμα είναι αναπόφευκτο.

Κοινός βηματισμός Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν για αυτό το ζήτημα και έχει λάβει πρόσθετα μέτρα φύλαξης στα σύνορα της με το Ιράν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για το προσφυγικό πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα. Επίσης, ανέφερε ότι η Άγκυρα «αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου» και υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ασφαλούς τρίτης χώρας, χαρακτηρισμός τον οποίο απέδωσε στην Τουρκία προ εβδομάδων η Ελλάδα, δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Κατά τη συνομιλία τους, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ευχήθηκαν αμοιβαία να επουλωθούν σύντομα οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές στις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία έχουν τεθεί υπό έλεγχο και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τέλος, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που προβλέπονται από το κοινό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να επαναληφθούν οι συνατήσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Με το βλέμμα στο προσφυγικό Στην Αθήνα η εκτιμήσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κατ’ αρχήν θετικές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικών πιέσεων. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία), όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά –είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Κοινοί φράκτες Αθήνα και Άγκυρα εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα προς τα έξω, επιταχύνοντας ταυτόχρονα και οι δύο χώρες τα έργα φύλαξης και «θωράκισης» των εξωτερικών τους συνόρων. Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η κατασκευή φράκτη στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Με τις συμπληρωματικές εργασίες «οχύρωσης» του Έβρου – πέραν του φράκτη- να εξελίσσονται σχεδόν ακατάπαυστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αυτοψία στα νέα έργα πραγματοποίησαν σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνοντας σε στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού.

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών», ενώ παρά τις όποιες επικείμενες, ευρωπαϊκές αποφάσεις, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και επιβεβαίωσε πως «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων στον Έβρο: · ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων

· ολοκληρώθηκε το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στο εξής.

Στο ίδιο πλαίσιο, σειρά αποτρεπτικών ενεργειών αναμένεται να ξεδιπλωθούν σύμφωνα με τους δύο υπουργούς τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ώστε να λειτουργήσουν ανασχετικά στην προσέγγιση μεταναστευτικών κυμάτων.

Latest Posts

Μην χάσετε

Να κρατήσουμε επαφή

Για ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα, προσφορές και ειδικές ανακοινώσεις.