Ράφα εισβολή: Έκκληση γονιών Ισραηλινών στρατιωτών στον Νετανιάχου

Ράφα εισβολή: Οι όποιες μάχες στη Ράφα είναι πιθανό να είναι πολύπλοκες και δύσκολες

Μάι 14, 2024 - 13:00
 0  7
Ράφα εισβολή: Έκκληση γονιών Ισραηλινών στρατιωτών στον Νετανιάχου

Την ματαίωση της επίθεσης στη Ράφα ζητούν από την ηγεσία του Ισραήλ οι γονείς 900 Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα, καθώς υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τον στρατό να ματαιώσει τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Ράφα, κάνοντας λόγο για «παγίδα θανάτου» για τα παιδιά τους. «Είναι προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει κοινή λογική ότι μετά από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με μια εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις στην άλλη πλευρά που προετοιμάζονται ενεργά να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή, που εστάλη στις 2 Μαΐου. «Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι», προσθέτει η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; … Αυτό δεν φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Η επιστολή υπογράφηκε αρχικά από τους γονείς περίπου 600 στρατιωτών, αλλά τις τελευταίες ημέρες την υπέγραψαν οι γονείς άλλων 300 στρατιωτών. Μεταξύ 360.000 και 500.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από νέες επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια νέα αιματηρή φάση στην οκτάμηνη σύγκρουση, αναφέρει ο Guardian. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει κάνει φανερό ότι απορρίπτει τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη, όπου περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις μάχες νωρίτερα στη σύγκρουση, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Οι όποιες μάχες στη Ράφα είναι πιθανό να είναι πολύπλοκες και δύσκολες. Η Χαμάς είχε μήνες στη διάθεσή της για να ενισχύσει τις άμυνες εκεί και τα συγκροτήματα υπόγειων τούνελ κάτω από την πόλη πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα. «Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», δήλωσε η Anat, η μητέρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμάσει το μέρος για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι». Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή να διαλύσει την οργάνωση, να εξουδετερώσει την ηγεσία της και να απελευθερώσει τους 132 ομήρους που παραμένουν αγνοούμενοι.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν απαντήσει στην επιστολή των γονέων των στρατιωτών. Ωστόσο, μιλώντας σε τελετή για την Ημέρα Μνήμης στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, ο Χαλέβι δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για την παροχή απαντήσεων στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν. «Είμαι ο διοικητής που έστειλε τους γιους και τις κόρες σας στη μάχη από την οποία δεν επέστρεψαν, και στις θέσεις από τις οποίες απήχθησαν», είπε ο Χαλέβι. «Κουβαλάω καθημερινά μαζί μου τη μνήμη των πεσόντων και είμαι υπεύθυνος να απαντήσω στα αιχμηρά ερωτήματα που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα».