Ροδόπη: Mειωμένη παραγωγή και λιγοστές πωλήσεις προβληματίζουν τους κατοίκους της Μυρτίσκης

Στα ορεινά της Ροδόπης ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τα ξύλα κόπηκαν, οι προμήθειες για ζωντανά κι ανθρώπους έγιναν και οι τελευταίες παραγωγές μαζεύτηκαν από τα χωράφια. Τα χρώματα του φθινοπώρου είναι έτοιμα να δώσουν τη θέση τους στην παγωνιά, στο χιονιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μετρημένες δεκαπέντε οικογένειες έμειναν και κατοικούν στην άλλοτε […] www.ertnews.gr

Ροδόπη: Mειωμένη παραγωγή και λιγοστές πωλήσεις προβληματίζουν τους κατοίκους της Μυρτίσκης


Στα ορεινά της Ροδόπης ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τα ξύλα κόπηκαν, οι προμήθειες για ζωντανά κι ανθρώπους έγιναν και οι τελευταίες παραγωγές μαζεύτηκαν από τα χωράφια. Τα χρώματα του φθινοπώρου είναι έτοιμα να δώσουν τη θέση τους στην παγωνιά, στο χιονιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μετρημένες δεκαπέντε οικογένειες έμειναν και κατοικούν στην άλλοτε σφύζουσα από ζωή Μυρτίσκη. Ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν. Μια «ανάσα» από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα ο ορεινός οικισμός μετρά στα δάχτυλα του ενός χεριού τους νέους που έχουν παραμείνει και εξακολουθούν να δημιουργούν και να παράγουν στον τόπο τους.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν ευνοϊκές για το έργο τους. Η παρατεταμένη ξηρασία ακύρωσε τα σχέδια τους και μείωσε στο μισό την παραγωγή τους. Εκτός από την καλλιέργεια των καπνών ασχολούνται με την παραγωγή πατάτας, οσπρίων και λαχανικών. Ωστόσο, και σε αυτές τις παραγωγές είδαν με δυσκολία και πολύ προσπάθεια αποτέλεσμα.
«Το νερό μας έλειψε, μείωσε ποσότητα, έριξε την ποιότητα» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και καταθέτουν «ότι πρόβλημα αποτελεί και η πώλησή της παραγωγής, καθώς το ενδιαφέρον των πελατών είναι μειωμένο», όπως σημειώνουν, «αγοράζουν μισές σε σχέση με το παρελθόν ποσότητες».

Όσον αφορά στις προσπάθειες για αλλαγή των καλλιεργειών; Κι αυτές δεν έλειψαν, ωστόσο, «σκάλωσαν», όπως λένε, στο μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον των εμπόρων. «Προσπαθήσαμε με τα αρωματικά φυτά, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την αγορά τους » δηλώνουν σήμερα έχοντας επιστρέψει στο γνώριμο «λίγα από όλα», ώστε, όπως λένε, «εάν δεν πάει καλά μια παραγωγή, να βοηθήσει η άλλη».

Τέλος, δεν παραλείπουν να επισημάνουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης αρδευτικών έργων: μικροί ταμιευτήρες- φράγματα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους το μακρύ ξηρό καλοκαίρι.

www.ertnews.gr