Στα κερασοχώρια της Ροδόπης


Οι γευσιγνώστες γνωρίζουν τα τραγανά κεράσια Κομοτηνής, τα οποία κατά γενική ομολογία υπερέχουν σε ποιότητα και γεύση.
Μια περιήγηση στα κερασοχώρια του νομού Ροδόπης πραγματοποιεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Πετρακόπουλος, ξεκινώντας από τα Θαμνά Ιάσμου.
Βροχές όταν δεν χρειάζονται, και δεν πέφτουν όταν είναι αναγκαίες, απρόσμενοι παγετοί, θερμοκρασίες που στεγνώνουν τα χωράφια, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης.

Όπως εξηγεί ο Τάκης Ζαφειριάδης, κερασοπαραγωγός, είναι δεύτερη χρονιά με μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών. Ο παγετός του Απριλίου προκάλεσε μείωση στο 70% σε σχέση με παλαιότερες σοδειές. «Σε μια καλή χρονιά η συγκομιδή ήταν επάνω από δέκα τόνους, ενώ φέτος δεν ξεπερνά τους δυο με τρείς».
2.700 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή και οι παραγωγοί, όπως και όλοι σχεδόν οι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλέον απρόβλεπτο παράγοντα, τον καιρό.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά μας ικανοποιούν οι τιμές. Επίσης, έχουν καταγραφεί οι ζημίες από τον ΕΛΓΑ και παρ’ ότι καθυστερούν λίγο οι αποζημιώσεις, ωστόσο τα χρήματα που δίνονται είναι ικανοποιητικά επισημαίνει ο κερασοπαραγωγός Σεντάτ Αράπ. «Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κτήματα με κεράσια, διότι οι περισσότεροι σταμάτησαν την καλλιέργεια των καπνών», και η παραγωγή τους τείνει να αντικαταστήσει πλήρως άλλες, οι οποίες δεν προσφέρουν πλέον το αναγκαίο εισόδημα.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






