Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μέσω του δέρματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Πρόκειται για την ομάδα χημικών τοξικών ουσιών που ονομάζονται πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE) και εισήχθησαν στην αγορά τη δεκαετία του 1970. Πολλές χημικές ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Απρ 26, 2024 - 16:00
 0  10
Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα
sans-titre-5-1600x0-c-default

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μέσω του δέρματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Πρόκειται για την ομάδα χημικών τοξικών ουσιών που ονομάζονται πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE) και εισήχθησαν στην αγορά τη δεκαετία του 1970. Πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές έχουν ήδη απαγορευτεί, λόγω ενδείξεων για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες έχει βρεθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τη γνωστική ανάπτυξη, τις κινητικές δεξιότητες και τη λειτουργία των ωοθηκών, ενώ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, οι χημικές αυτές ουσίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον σε παλαιότερες ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, χαλιά και οικοδομικά υλικά.

Σε περσινή της μελέτη, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι αυτές οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά, μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Η νέα τους μελέτη δείχνει ότι οι εν λόγω χημικές ουσίες μπορούν επίσης να απορροφηθούν από τον ιδρώτα μέσω του δερματικού φραγμού στο σώμα.

Στα πειράματά της, η ομάδα χρησιμοποίησε καινοτόμα τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινου δέρματος ως εναλλακτική λύση στα πειραματόζωα και τους ανθρώπινους ιστούς. Όταν τα μοντέλα εκτέθηκαν επί 24 ώρες σε δύο κοινές μορφές μικροπλαστικών που περιείχαν πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες, διαπίστώθηκε πως απορρόφησαν έως και 8% της χημικής ουσίας. Όταν το δέρμα ήταν πιο ενυδατωμένο, απορροφούσε μεγαλύτερες ποσότητες των ουσιών αυτών.

«Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και παρόλα αυτά εξακολουθούμε να γνωρίζουμε σχετικά λίγα για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Οβοκερόγιε Αμπάφε.

«Αυτές οι χημικές ουσίες είναι ανθεκτικές και συσσωρεύονται σταδιακά στον οργανισμό ενός ανθρώπου που εκτίθεται τακτικά σε αυτές και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να προκαλούν βλάβες» πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες των μικροπλαστικών στην υγεία είναι ότι υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι πλαστικών, οι οποίοι μπορεί να περιέχουν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες. Ωστόσο, τα PBDE έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε να βελτιώσουν τη νομοθεσία γύρω από τα μικροπλαστικά και να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία από την επιβλαβή έκθεση» δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπντάλα, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής επιστήμονας του έργου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environment International.

ΠΗΓΗ: Daily Mail, Eurekalert

www.ertnews.gr