Τζέιμς Νέισμιθ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του μπάσκετ

06 Νοέ 2026 - 15:45
1
Τζέιμς Νέισμιθ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του μπάσκετ

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1861 ο Τζέιμς Νέισμιθ στην πόλη Άλμοντ στο Οντάριο του Καναδά και έζησε στη συνέχεια στις ΗΠΑ, αποκτώντας την αμερικανική υπηκοότητα.

Διαπιστώνοντας την ανάγκη άθλησης σε κλειστούς χώρους, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα στη Μασαχουσέτη, όπου προσελήφθηκε σαν γυμναστής από την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων, πρότεινε ένα νέο παιχνίδι, παίρνοντας στοιχεία από όλα τα έως τότε δημοφιλή αγωνίσματα-μεταξύ άλλων- ράγκμπι, μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, χόκεϊ.

Τον Δεκέμβριο του 1891 έγινε ο πρώτος αγώνας του νέου αυτού αθλήματος, με 9 έναντι 9 παικτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μία μπάλα ποδοσφαίρου, την οποία έπρεπε να βάλουν μέσα σε δύο καλάθια φρούτων που είχε καρφώσει σε τοίχους στις δύο άκρες του γυμναστηρίου.

Ο Τζέιμς Νέισμιθ απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 1939, σε ηλικία 78 ετών, λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ε.Χ.

The post Τζέιμς Νέισμιθ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του μπάσκετ appeared first on www.ertsports.gr.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου Αρέσει Μου Αρέσει 0
Δεν Αρέσει Δεν Αρέσει 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Ουάου Ουάου 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0