Αποκαθίσταται το Μελισσοκομικό Πάρκο Δαδιάς- Πρόταση για δύο ακόμη σε Τρίγωνο και Κίρκη

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης δίνεται το “πράσινο φως” για την αποκατάσταση και χρηματοδότηση του Μελισσοκομικού Πάρκου στη Δαδιά του Έβρου καθώς και η δημιουργία νέων Πάρκων σε άλλες περιοχές του Έβρου και της χώρας. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι, ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Απρ 25, 2024 - 06:00
 0  8
Αποκαθίσταται το Μελισσοκομικό Πάρκο Δαδιάς- Πρόταση για δύο ακόμη σε Τρίγωνο και Κίρκη
keletsis stavros

Με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης δίνεται το “πράσινο φως” για την αποκατάσταση και χρηματοδότηση του Μελισσοκομικού Πάρκου στη Δαδιά του Έβρου καθώς και η δημιουργία νέων Πάρκων σε άλλες περιοχές του Έβρου και της χώρας.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι, προηγήθηκε η αυτοψία της περιοχής και βάση των προτάσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, δημιουργήθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία  διαμορφώνεται το πλαίσιο για την αποκατάσταση του Πάρκου Δαδιάς που καταστράφηκε από την Μεγάλη Πυρκαγιά, αφού σ’ αυτήν καθορίζονται το αντικείμενο, οι δυνητικοί φορείς υλοποίησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία όχι μόνο του συγκεκριμένου έργου αλλά και άλλων παρόμοιων που θα αποφασιστούν.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι υλοποίησης των έργων ορίζονται εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά -Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με αποδεδειγμένη πρόσφατη εμπειρία και τεχνογνωσία στην πραγματοποίηση αντίστοιχων έργων. Το έργο εντάσσεται στα Πρόγραμμα Μελισσοκομίας του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027.

Στόχος του κ. Κελέτση για τον Έβρο, είναι η δημιουργία δυο πάρκων ένα στον βορρά και ένα στο νότο .

Εξηγώντας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε, ότι «με βάση μια πολιτική επιλογή το Τρίγωνο είναι μια περιοχή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο αρχικά διότι είναι μια περιοχή που εγκαταλείπεται και  επειδή έχει δυνατότητες ανάπτυξης της μελισσοκομίας».

Η Κίρκη όπως είπε, μπορεί να είναι μια επιλογή για το νότιο Έβρο, διότι επλήγη σημαντικά από την πυρκαγιά και πρόσθεσε ότι για την τελική επιλογή θα ληφθεί υπόψη η γνώμη των επιστημόνων.

Αναφορικά με τη Σαμοθράκη, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται Μελισσοκομικό Πάρκο αλλά άλλες παρεμβάσεις ενίσχυσης της χλωρίδας του νησιού, εκεί όπου παράγεται το Πικρόμελο το οποίο και προωθείται, ώστε να λάβει την θέση που του αξίζει.

Μέχρι το 2027 σύμφωνα με τον κύριο Κελέτση, το Μελισσοκομικό Πάρκο της Δαδιάς μαζί με τα δυο καινούργια που σχεδιάζονται θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

www.ertnews.gr