Έβρος: Σαράντα επτά δηλητηριασμένα ζώα της άγριας πανίδας εντοπίσθηκαν από ομάδες ανίχνευσης

Αριθμός ρεκόρ δηλητηριασμένων ζώων εντοπίσθηκε στην άγρια πανίδα του Έβρου το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, στην περιοχή μεταξύ Φερών –Αρδανίου σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου». Σαράντα επτά ζώα νεκρά και ένας Ασπροπάρης που διασώθηκε, ήταν ο τελικός ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Απρ 25, 2024 - 06:00
 0  12
Έβρος: Σαράντα επτά δηλητηριασμένα ζώα της άγριας πανίδας εντοπίσθηκαν από ομάδες ανίχνευσης
xeiristes & skyloi anihneftes _ΕΠΒΘ_ΟΦΥΠΕΚΑ

Αριθμός ρεκόρ δηλητηριασμένων ζώων εντοπίσθηκε στην άγρια πανίδα του Έβρου το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, στην περιοχή μεταξύ Φερών –Αρδανίου σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Σαράντα επτά ζώα νεκρά και ένας Ασπροπάρης που διασώθηκε, ήταν ο τελικός απολογισμός, όπως αναφέρουν οι τρεις ειδικές ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ο αριθμός των νεκρών ζώων προστίθεται στον κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Με την συμβολή της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, δύο του ΟΦΥΠΕΚΑ (ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ΜΔ Εθνικών Πάρκων Νέστου –Βιστωνίδας και Ροδόπης) με την παρουσία του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, στελεχών της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, της Αντιδημαρχίας Φερών, σαρώθηκε από τους σκύλους μία περιοχή περίπου 5 τ. χλμ, πραγματοποιώντας διαδρομές συνολικού μήκους 120 χλμ. όπου εντοπίσθηκαν νεκρά, 18 καλαμόκιρκοι, 14 τσακάλια, 4 αλεπούδες, 3 γερακίνες, 2 σκύλοι, 1 νυχτόβιο αρπακτικό πουλί (τυτώ), και 5 θηλαστικά που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν λόγω της προχωρημένης σήψης (τσακάλι ή αλεπού).

«Η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό των Φερών αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση που κάποιοι αντιληφθούν την ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος ή ζώου για να αποφευχθεί αυτή η αλυσίδα δηλητηρίασης», όπως αναφέρει η κ. Ελισάβετ Κρετ, χειρίστρια της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

Και συμπληρώνει ότι «καίριο ρόλο παίζει η αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΥΑ για τα «Μέτρα και διαδικασίες για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε είδη της άγριας πανίδας – Συντονισμός συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων», καθώς και η ενδυνάμωση της φύλαξης της υπαίθρου από τους αρμόδιους φορείς που τα τελευταία χρόνια λόγω υποστελέχωσης είναι ελλιπής».

Τη διερεύνηση του περιστατικού ανέλαβε το αρμόδιο δασαρχείο  Αλεξανδρούπολης, το οποίο διενεργεί την ποινική προανάκριση, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, η οποία απέστειλε τα δείγματα για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

www.ertnews.gr