Έβρος: Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025»

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.
Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:
- η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού,
- η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων,
- ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,
- η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και
- η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων
Στόχος των συγκεκριμένων ασκήσεων ήταν η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στα νέα σχέδια δασών στις περιοχές ευθύνης των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας και η κωδικοποίηση των ενεργειών πυρόσβεσης σε δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2025.
Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Αυτό που μόλις παρακολουθήσαμε είναι η μεγάλη ετήσια άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, «Δια Πυρός 2025», η οποία μάλιστα διεξάγεται ταυτόχρονα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με ρεαλιστικά σενάρια και συνθήκες, έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα και αντιλαμβάνεστε ότι οι συνθήκες και φέτος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ωστόσο, ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού είναι αυξημένος, 18.000 γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος – μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εθελοντές – θα ριχτούν στη μάχη, μαζί με περίπου 5.000 εθελοντές της Πυροσβεστικής και 5.500 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Βεβαίως, μαζί μας θα είναι όλα τα συναρμόδια όργανα, όπως τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ. Όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, άμεση οριοθέτηση, και όπου το φαινόμενο επεκταθεί, να εφαρμόσουμε μια ολιστική προσέγγιση. Στόχος είναι να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να προστατεύσουμε περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον. Φέτος θα έχουμε τέσσερις επιπλέον ομάδες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), από 16 θα ανέλθουν σε 20. Συγκεκριμένα, νέες ομάδες θα δημιουργηθούν στη Χαλκίδα, στην Ηλεία, στα Χανιά και στη Ζάκυνθο. Τα προηγούμενα χρόνια έχει φανεί πως η λειτουργία αυτού του νεοσύστατου οργάνου συνέβαλε ουσιαστικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση τόσο από το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και από την Πολιτική Ηγεσία για ενίσχυση του μηχανισμού. Ήδη, με τις νέες προκηρύξεις, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του προσωπικού: θα φτάσουμε περίπου τα 1.600 άτομα σε όλη την επικράτεια μόνο για τους δασοκομάντος. Συνεπώς, θεωρώ πως αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στην φετινή μας προσπάθεια».
Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης Επιτελάρχης Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Χρήστος Πλατάς, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Σίμος Αποστόλου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Αναστάσιος Παππάς καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι αξιωματικοί του Π.Σ.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






