Μόντι: Το Πακιστάν δεν θα πάρει νερό από τα ύδατα που έχει δικαιώματα η Ινδία

Σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν καταγράφεται μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι και οδήγησε στην αναστολή της Συνθήκης για τη διανομή των υδάτων του ποταμού Ινδού – μιας εκ των βασικότερων διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών. Η Συνθήκη του Ινδού, η οποία υπογράφηκε το 1960 υπό τη μεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ρυθμίζει τη διανομή των υδάτων μεταξύ των δύο χωρών. Παρέχει στο Πακιστάν δικαιώματα σε τρεις σημαντικούς ποταμούς που πηγάζουν από την Ινδία και καλύπτουν περίπου το 80% των αρδευτικών του αναγκών. Ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ρητά πως «το Πακιστάν δεν θα λάβει ούτε σταγόνα νερού από ποτάμια στα οποία η Ινδία έχει δικαιώματα», απειλώντας με οικονομικές και στρατιωτικές συνέπειες. Η Ινδία κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ για στήριξη των ενόπλων ισλαμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Κασμίρ – κατηγορία την οποία το Πακιστάν απορρίπτει ως αβάσιμη. Το Ισλαμαμπάντ, πάντως, δια του υπουργού Οικονομικών του, υποστήριξε πως η αναστολή της συνθήκης δεν θα έχει «άμεσο πρακτικό αντίκτυπο», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα
Η φονική επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, κυρίως Ινδουιστές προσκυνητές, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ένταση που ακολούθησε. Η Ινδία απέδωσε ευθύνη στο Πακιστάν για υποστήριξη της τρομοκρατικής ενέργειας, προκαλώντας την κλιμάκωση της διμερούς έντασης με στρατιωτική συγκέντρωση και κατά μέτωπο ρητορική. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο NOS πως, παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στις 10 Μαΐου, «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται» και πως «αν οι τρομοκράτες βρίσκονται στο Πακιστάν, θα τους χτυπήσουμε εκεί που είναι».
Στο πλαίσιο των κυρώσεων που υιοθέτησε το Νέο Δελχί, αποφασίστηκε η διακοπή του διμερούς εμπορίου, το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και η αναστολή της χορήγησης βίζας. Πρόκειται για ένα σπάνιο και συντονισμένο σύνολο μέτρων που αντανακλούν την οξύτητα της κρίσης. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τρεις πολέμους από το 1947, οι δύο εκ των οποίων αφορούσαν το Κασμίρ – μια περιοχή-πυρήνα της εθνικής ταυτότητας και των δύο χωρών. Η σημερινή κρίση αποκαλύπτει τις διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, με φόντο τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρέσεις, αλλά και το καθεστώς των στρατιωτικών ισορροπιών στη Νότια Ασία.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






