Γερμανία Ευρωεκλογές 2024: Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ζητά πρόωρες εκλογές

Γερμανία Ευρωεκλογές 2024: «Το γεγονός είναι ότι καταψηφίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού και ο Όλαφ Σολτς πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές, όπως ο Μακρόν»

Ιούν 10, 2024 - 09:00
 0  7
Γερμανία Ευρωεκλογές 2024: Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ζητά πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Μάρκους Ζέντερ, ζήτησε πρόωρες εκλογές στη Γερμανία μετά το στραπάτσο που υπέστησαν στις ευρωεκλογές τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. «Το γεγονός είναι ότι καταψηφίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού και ο Όλαφ Σολτς πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές, όπως ο Μακρόν» δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο Ζέντερ, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε μαζί με την CDU ποσοστό γύρω στο 30%.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας απέδωσε το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη βάναυση δολοφονία ενός αστυνομικού στο Μανχάιμ, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, από έναν 25χρονο Αφγανό. Το περιστατικό πυροδότησε τον δημόσιο διάλογο για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και τη χορήγηση ασύλου. «Πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει μια αλλαγή στις πολιτικές ασύλου στη Γερμανία, προκειμένου να μειωθεί η υποστήριξη προς την AfD, ώστε τα δημοκρατικά κόμματα να μπορέσουν να πάρουν ξανά περισσότερες ψήφους», είπε ο Ζέντερ. Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατέγραψε τη χειρότερη πανεθνικά επίδοσή του από συστάσεώς του πριν από έναν αιώνα, με προβλεπόμενο ποσοστό 13,9%. Οι Πράσινοι κατέληξαν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς με προβλεπόμενο ποσοστό μόλις 11,9%, 8,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές της ΕΕ του 2019.