Ινδία και Πακιστάν σε «τεντωμένο σχοινί» – Αλληλοκατηγορίες για απώλειες αμάχων και απειλές για κλιμάκωση


Με τα πυραυλικά πλήγματα της Ινδίας και την απάντηση του Πακιστάν ότι «η απάντηση θα είναι εξίσου ανάλογη» οι ανησυχίες για την τέταρτη σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας, εντείνονται.
Η Ινδία έχει πολιτική «μη χρήσης πυρηνικού όπλου παρά μόνο σε περίπτωση επίθεσης», ενώ πολιτική του Πακιστάν είναι να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση και συμβατικών στρατιωτικών επιθέσεων, επισημαίνουν τα διεθνή πρακτορεία.
Το Πακιστάν, απάντησε ήδη με πυρά πυροβολικού, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, ενώ ανέφερε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας. Από τις εχθροπραξίες των τελευταίων ωρών αναφέρονται συνολικά 34 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για απώλειες αμάχων.
Την ώρα που η Ινδία δημοσιοποιούσε φωτογραφίες από τα πλήγματα σε «τρομοκρατικές υποδομές», το Πακιστάν έδειχνε εικόνες από καταστροφές και θάνατο αμάχων, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν τζαμιά.
Η Ινδία ισχυρίστηκε ότι μέσα σε 25 λεπτά που διήρκεσε η επιχείρηση «Sindoor» επλήγησαν εννέα στόχοι «στρατόπεδα τρομοκρατών». Η πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ( Στρατός του Θεού) που έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι 10 συγγενείς και στενοί συνεργάτες του ηγέτη της, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Ινδίας.
Στόχος σε απόσταση μόλις 25 χιλιόμετρα από τα ντε φάκτο σύνορα, ήταν το αρχηγείο της μαχητικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeT), αλλά και κέντρο εκπαίδευσης βομβιστών σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την μεθόριο. Επίσης επλήγη στόχος σε βάθος 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Πακιστάν, που χαρακτηρίζεται ως το αρχηγείο της ισλαμιστικής ομάδας Jaish-e-Mohammad (JeM), σύμφωνα με την Ινδία.
JUST IN: India’s military shows aerial footage of strikes against what it said were “terrorist camps” in Pakistan. These are two of the nine targets they destroyed, according to an official. https://t.co/ojS6haVQJK pic.twitter.com/m6yakwkbMZ— Bloomberg TV (@BloombergTV) May 7, 2025
Η σφαγή 22 Ινδών τουριστών που έκαναν διακοπές στα λιβάδια της κοιλάδας Μπαϊσαράν από Πακιστανούς ισλαμιστές ενόπλους στις 22 Απριλίου πυροδότησε όπως φαίνεται το χειρότερο σενάριο κλιμάκωση. Χαρακτηρίστηκε ως «τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών» ενώ το Δελχί ξεκαθάρισε ότι η πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Το κωδικό όνομα «Sindoor» επιλέχθηκεμε σαφή συμβολισμό στην επίθεση που άφησε 25 γυναίκες χήρες, αφού σημαίνει το κόκκινο σημάδι που φέρουν στο μέτωπό τους οι παντρεμένες ινδουίστριες.
Με το σύνθημα Sindoor ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ινδικού Στρατού έγραφε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».
Operation Sindoor's success reflects the commitment of our armed forces to protect the nation. We show zero tolerance for terrorism. Jai Hind ki Sena!
pic.twitter.com/JjfsJn7x2c— Sidharth Malhotra (@SidMalhotra) May 7, 2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. «Πολεμούν εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες. Ελπίζω απλώς να τελειώσει πολύ γρήγορα», είπε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και κάλεσε και τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η Ινδία και το Πακιστάν είναι και θα είναι πάντα γείτονες η μία της άλλης. Είναι και οι δύο γείτονες της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.
«Η ανθρωπότητα δεν αντέχει σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






