Ο Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Διαπιστώνοντας την κοινωνική ωριμότητα, αλλά και τη διακομματική συναίνεση στην προοπτική της άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπιασε το νήμα» χθες και μέσω της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 προανήγγειλε ξεκάθαρα ότι η ΝΔ θα φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας την τροποποίηση του άρθρου 103 παρ. 4.
Σημείο τομής για την εν λόγω συζήτηση ήταν η πρόσφατη έρευνα της MARC για το Πρώτο ΘΕΜΑ που κατέδειξε την ευρεία διακομματική συναίνεση επί του ζητήματος, ακόμα και σε ψηφοφόρους των κομμάτων της Αριστεράς που παραδοσιακά εναντιώνονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο δημόσιο. Η αποδοχή μιας τέτοιας κίνησης όμως είναι ευρεία ακόμα και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων κατά τα 2/3, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Συνεπώς, από τη στιγμή που η κοινωνία δείχνει ώριμη και το θέμα έχει πάψει να είναι ταμπού, η κυβέρνηση διείδε πεδίο δόξης λαμπρόν, προκειμένου να επιχειρήσει μια ακόμη ρελάνς σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης, ορίζοντας την ατζέντα της αντιπαράθεσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε προαναγγείλει τομές στο βαθύ κράτος κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2023 και ομολογουμένως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται ως μια από τις τελευταίες «ιερές αγελάδες» της χώρας.
Η εν λόγω συνταγματική πρόβλεψη κρατά από το 1911 και τα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ η ομώνυμη πλατεία Κλαυθμώνος πήρε το όνομά της το 1878 από τους διαμαρτυρόμενους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για την απόλυσή τους από την κυβέρνηση που διαδέχθηκε αυτή που τους είχε διορίσει.
«Σε καμία περίπτωση η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα», διεμήνυσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, αν και η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την τόνωση της αποδοτικότητας δημοσίων υπαλλήλων, όπως το bonus παραγωγικότητας για όσους είναι σε θέση ευθύνης, και εφαρμόζει σύστημα αξιολόγησης με τη χρήση και του ΑΙ.
Παράλληλα, προ των πυλών είναι και το νέο Πειθαρχικό Πλαίσιο για το δημόσιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο. Όμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αξιολόγηση πολλές φορές δεν έχει περιεχόμενο, αν δεν υπάρχει, έστω ως απώτατη επιλογή με δεδομένη και τη στελέχωση του δημοσίου, η προοπτική της απόλυσης ενός υπαλλήλους που τεκμηριωμένα δεν αποδίδει.
Οι 180 ψήφοι και το ΠΑΣΟΚ
Η συζήτηση περί μονιμότητας αναμένεται να ανοίξει για τα καλά, όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον καθορισμό των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του 2025 και η διαδικασία να «τρέξει» το 2026, ενώ σε κάποια φάση της αναθεώρησης θα απαιτηθούν 180 ψήφοι, άρα ευρύτερες συναινέσεις. Εφόσον ένα άρθρο καθίσταται αναθεωρητέο με 180+ ψήφους, χρειάζονται στην επόμενη Βουλή 151 ψήφοι για την αναθεώρησή του. Αν δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους στην προαναθεωρητική Βουλή, η πλειοψηφία των 3/5 θα είναι απαραίτητη στην ψηφοφορία της αναθεώρησης.
Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες να μπει ουσιωδώς στη συζήτηση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «πυροτεχνήματα», ενώ προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, είχε πει ότι το πρόβλημα του δημοσίου δεν είναι η μονιμότητα. Σημειωτέον, πάντως, η όλη συζήτηση άνοιξε με μεγαλύτερη ένταση προ μερικών εβδομάδων από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






