Πρωτογενής τομέας – Λιβάνιος: Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγες 10ετίες θα ζούμε όλοι στις πόλεις

Στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικού παράγοντα για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη. Σε μια παρέμβαση που κινήθηκε πέραν του θεσμικού του χαρτοφυλακίου, ο Υπουργός υπογράμμισε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της ψηφιακής μετάβασης και της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης της υπαίθρου. Ο κ. Λιβάνιος επισήμανε την αυξανόμενη σημασία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, χαρακτηρίζοντας το νερό «το χρυσάφι της γεωργίας». Όπως ανέφερε, ακόμη και περιοχές που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα λειψυδρίας, πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Οι υποδομές του αύριο πρέπει να σχεδιάζονται για τις καταιγίδες του μέλλοντος, όχι για τις βροχές του χθες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αποαστικοποίηση, υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνεται στις αστικές περιοχές εις βάρος της υπαίθρου. «Σε λίγες δεκαετίες, κινδυνεύουμε να έχουμε μια ερημωμένη ενδοχώρα που θα ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η ισχυρή γεωργία αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για τη συγκράτηση του πληθυσμού. Παράλληλα, ο Υπουργός έδωσε έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας. Μίλησε για «έξυπνες καλλιέργειες», τεχνολογίες Internet of Things και αυτοματισμούς, σημειώνοντας πως «η γεωργία δεν είναι πια μόνο το άροτρο και το τρακτέρ, αλλά και ανάλυση δεδομένων και καινοτομία». Τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των αγροτών για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιοποίηση του κράτους, υπογραμμίζοντας τον επερχόμενο προσωπικό αριθμό ως κομβικό βήμα στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας, και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απλοποίηση των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Τέλος, σημείωσε ότι η διαμόρφωση μιας ανθεκτικής και δίκαιης γεωργίας απαιτεί τη συνεργασία πολιτικής, επιστήμης και εμπειρίας της υπαίθρου. «Χρειαζόμαστε συνδυασμό τεχνογνωσίας, μεράκι και καινοτομίας για να μπορέσει η ελληνική γεωργία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα», κατέληξε. Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






