Μάιος 23, 2025 - 12:00
 0


Ο Νο1 ξηρός καρπός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα καρύδια μπορούν, όχι μόνο να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναφέρει ότι μπορεί να προκληθεί από γενετικές αλλαγές, από τον τρόπο ζωής ή από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το Νο1 απροσδόκητο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνoούν, σύμφωνα με γιατρούς

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας να θεωρούνται από τις χειρότερες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, έδειξε ότι τα καρύδια θα μπορούσαν να είναι το κλειδί στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα ανακάλυψε ότι ενώσεις που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και ονομάζονται ελλαγιταννίνες, μπορούν να μεταβολιστούν από το έντερο σε μόρια που ονομάζονται ουρολιθίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές.

Τι έδειξε μελέτη για τα καρύδια

Όπως αναφέρθηκε στο News Medical, ο ερευνητής Daniel Rosenberg δήλωσε: «Οι ελλαγιταννίνες στα καρύδια παρέχουν σημαντικά τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που βλέπουμε σε ασθενείς στην κλινική μας ερευνητική δοκιμή, ιδιαίτερα τη μετατροπή των ελλαγιταννινών από το έντερο σε έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα, την ουρολιθίνη Α».

Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σχηματισμού ουρολιθίνης Α από το μικροβίωμα του εντέρου, μετά την κατανάλωση καρυδιών, έχουν θετική επίδραση στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, σε συνολικά 39 ασθενείς που είχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ζητήθηκε αρχικά να αποφύγουν όλες τις τροφές και τα ποτά που περιέχουν ελλαγιταννίνες για μια εβδομάδα. Αυτό σήμαινε ότι τα επίπεδα ουρολιθίνης τους ήταν είτε μηδενικά είτε κοντά στο μηδέν για τη δοκιμή. Στη συνέχεια, κατανάλωσαν καρύδια πλούσια σε ελλαγιταννίνες ως μέρος της στενά ελεγχόμενης διατροφής τους για τρεις εβδομάδες. Στο τέλος των τριών εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν όχι μόνο αυξημένα επίπεδα ουρολιθίνης Α αλλά και πεπτιδίου YY, μιας πρωτεΐνης που έχει προηγουμένως συσχετιστεί με την αναστολή του καρκίνου του εντέρου. Επιπλέον, βρέθηκαν μειωμένα επίπεδα αρκετών δεικτών φλεγμονής στο αίμα, κάτι που ήταν πιο εμφανές σε παχύσαρκους ασθενείς.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης τεχνολογία χωρικής απεικόνισης για μια λεπτομερή εικόνα των άμεσων κυτταρικών αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν μέσα στους πολύποδες του παχέος εντέρου που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Αυτό έδειξε ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σχηματισμού ουρολιθίνης Α, μετά την κατανάλωση καρυδιών συσχετίστηκαν άμεσα με μειωμένα επίπεδα αρκετών σημαντικών πρωτεϊνών που συχνά υπάρχουν στους πολύποδες.

Ο Dr Rosenberg ανέφερε: «Η ουρολιθίνη Α έχει μια πολύ θετική επίδραση στη φλεγμονή και ίσως ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η διατροφική συμπλήρωση με καρύδια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρολιθίνης στον γενικό πληθυσμό σε εκείνους τους ανθρώπους με το κατάλληλο μικροβίωμα, ενώ μειώνει σημαντικά αρκετούς δείκτες φλεγμονής, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς».

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμβουλές από ειδικούς για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά τα εξής:

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

  • Παραμένετε δραστήριοι και ασκείστε τακτικά.
  • Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Πίνετε λιγότερο αλκοόλ.
  • Τρώτε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Enikos.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0