«Κένταυρος»: Το ελληνικό αντι-drone σύστημα αποκτά διεθνή ρόλο

Μάιος 19, 2025 - 10:00
 0
«Κένταυρος»: Το ελληνικό αντι-drone σύστημα αποκτά διεθνή ρόλο

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής αυτονομίας και της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας σηματοδοτεί η απόφαση για την τοποθέτηση του ελληνικού αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» και στις τρεις φρεγάτες τύπου FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιλογή αυτή δεν αποτελεί μόνο τεχνική αναβάθμιση των νέων μονάδων επιφανείας, αλλά και ισχυρό γεωπολιτικό μήνυμα για τον ρόλο της Ελλάδας ως καινοτόμου παρόχου ασύμμετρων λύσεων στην εποχή του ηλεκτρονικού πολέμου. Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της γαλλικής Naval Group, κατασκευάστριας των φρεγατών Belharra. Το MoU καλύπτει, πέραν της άμεσης επιχειρησιακής ενσωμάτωσης του συστήματος στις φρεγάτες της κλάσης «Κίμων», και το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης τεχνολογικής σύμπραξης στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, με κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή αμυντικά προγράμματα.

Το «Κένταυρος» – το οποίο ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία υπό πραγματικές συνθήκες κατά την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα – αποτελεί προϊόν εθνικής σχεδίασης και παραγωγής, με σαφή στόχο την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων απειλών από UAV και λοιπά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. Η πρώτη του καταγεγραμμένη επιχειρησιακή επιτυχία σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2024, όταν η φρεγάτα «Ψαρά» κατέρριψε δύο εχθρικά drones Χούθι, καταδεικνύοντας την ωριμότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η επέκταση του «Κένταυρος» στο σύνολο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών MEKO και των πυραυλακάτων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο επανεξοπλισμού με στόχευση την άμεση ενεργοποίηση λύσεων χαμηλού κόστους και υψηλής επιχειρησιακής απόδοσης. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αντιαεροπορικά συστήματα, το «Κένταυρος» βασίζεται σε τεχνολογίες παρεμβολής και ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης. Η λειτουργία του περιλαμβάνει αδρανοποίηση του συστήματος πλοήγησης του εισερχόμενου UAV μέσω παρεμβολών και, όπου είναι δυνατόν, την ανάληψη ελέγχου με σκοπό την εξουδετέρωσή του χωρίς χρήση πυρός. Αυτό προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα: αδιάλειπτη λειτουργία, σχεδόν μηδενικό κόστος ανά χρήση και στρατηγική ευελιξία στην άμυνα πρώτης γραμμής.

Η οικονομική αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι αξιοσημείωτη. Ενώ ένα βλήμα Aster 30, όπως αυτά που θα εξοπλίσουν τις Belharra, κοστολογείται έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ, η ενεργοποίηση του «Κένταυρος» σε πραγματικές συνθήκες μάχης δεν υπερβαίνει μερικά λεπτά του ευρώ σε ενεργειακή κατανάλωση. Επιπλέον, η επιχειρησιακή του ετοιμότητα δεν εξαρτάται από απόθεμα πυρομαχικών, καθώς η χρήση του βασίζεται σε συνεχόμενη ηλεκτρονική παρεμβολή, καθιστώντας το ουσιαστικά «ανεξάντλητο». Η υψηλή ακρίβεια εντοπισμού, η δυνατότητα ταυτόχρονης διαχείρισης πολλαπλών απειλών και η αμεσότητα στην ενεργοποίηση καθιστούν το «Κένταυρος» κορυφαία επιλογή στην κατηγορία C-UAS. Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν ότι σε συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος – όπου απειλές ενδέχεται να εκδηλωθούν χωρίς προειδοποίηση – η προνοητικότητα του συστήματος σε επίπεδο προειδοποίησης και αντίδρασης συνιστά κρίσιμο παράγοντα διατήρησης της θαλάσσιας υπεροχής.

Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη φέρει την υπογραφή της ΕΑΒ, η οποία με αυτή τη συνεργασία επανατοποθετείται στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, όχι απλώς ως πάροχος υποστήριξης αλλά ως συμπαραγωγός τεχνολογίας αιχμής. Η συμπερίληψή της στον κύκλο ερευνητικής και βιομηχανικής συνεργασίας της Naval Group ενισχύει την προσπάθεια εμβάθυνσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας–Γαλλίας, και προσφέρει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω διεθνοποίησης των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων. Το σύστημα «Κένταυρος» δεν είναι μόνο μια τεχνολογική καινοτομία. Είναι ταυτόχρονα μια στρατηγική επιλογή που επιβεβαιώνει πως η αμυντική αυτάρκεια, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η διακρατική τεχνολογική συνεργασία μπορούν να συμβαδίσουν, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την εθνική ασφάλεια και τον ευρωπαϊκό γεωπολιτικό σχεδιασμό.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0