Ζούκερμπεργκ: «Ώρα να επανεξετάσουμε αν το πανεπιστήμιο αξίζει το χρέος»

Μάιος 5, 2025 - 10:00
 0  17
Ζούκερμπεργκ: «Ώρα να επανεξετάσουμε αν το πανεπιστήμιο αξίζει το χρέος»

Αμφιβολίες για τον ρόλο που διαδραματίζει η ανώτατη εκπαίδευση στην επαγγελματική προετοιμασία των νέων εξέφρασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε νέα του συνέντευξη. Ο ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο οποίος εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να αφοσιωθεί στην πλατφόρμα του, δήλωσε πως η σχέση κόστους–οφέλους της πανεπιστημιακής φοίτησης χρήζει άμεσης επανεξέτασης. Μιλώντας στον κωμικό Θίο Βον, ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι βέβαιος ότι το πανεπιστήμιο προετοιμάζει επαρκώς τους ανθρώπους για τις δουλειές του σήμερα. Αν δεν σε εξοπλίζει επαγγελματικά και σε φορτώνει με χρέος, τότε αυτό είναι πρόβλημα».

Αν και αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή ζωή μπορεί να προσφέρει μια σημαντική κοινωνική εμπειρία, ειδικά για όσους απομακρύνονται για πρώτη φορά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, τόνισε ότι πολλοί νέοι καλούνται να αξιολογήσουν αν αυτή η εμπειρία δικαιολογεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται. «Αν ήταν απλώς μια κοινωνική εμπειρία, ίσως να το δεχόταν κανείς. Όμως όταν μπαίνεις στον επαγγελματικό στίβο με σημαντικό χρέος, χωρίς πρακτικά εφόδια, τότε πρέπει να σκεφτείς αν είχε νόημα», δήλωσε. Ο Ζούκερμπεργκ επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη της Deloitte (2024), σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις νέους της Generation Z και των millennials αποφεύγει πλέον την πανεπιστημιακή εκπαίδευση – είτε λόγω οικονομικού κόστους, είτε επειδή πολλές σύγχρονες θέσεις εργασίας δεν απαιτούν πτυχίο. «Παλαιότερα ήταν σχεδόν ταμπού να πεις ότι ίσως δεν χρειάζεται να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η αντίληψη αλλάζει σταδιακά και πλέον γίνεται αποδεκτή από περισσότερους ανθρώπους.

«Οι μέντορες κάνουν τη διαφορά»

Παρότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, ο Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι η φοίτησή του στο Χάρβαρντ – αλλά και η εμπειρία του στο οικοτροφείο – υπήρξαν καθοριστικές για τη ζωή του, κυρίως επειδή του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπους που τον επηρέασαν βαθιά. «Γνώρισα τη σύζυγό μου, τους συνιδρυτές του Facebook, φίλους που κρατάμε ακόμα επαφή. Ήταν μια σημαντική φάση προσωπικής εξέλιξης», είπε. Στάθηκε επίσης στη σημασία που έχουν οι καλοί δάσκαλοι και μέντορες, ανεξαρτήτως αντικειμένου: «Μου άρεσαν πολύ τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, παρόλο που δεν είναι “χρήσιμα”. Όμως, είχα καλούς καθηγητές και τα μαθήματα ήταν διασκεδαστικά. Αυτό έχει αξία», υπογράμμισε.

Όταν ρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να διδάσκεται από το σχολείο, ο Ζούκερμπεργκ ήταν επιφυλακτικός. Επισήμανε πως η τεχνολογία αλλάζει με τόσο ραγδαίους ρυθμούς, που όσα διδάσκεται ένας έφηβος μπορεί να είναι άχρηστα λίγα χρόνια μετά. Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας και του πώς μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει, όχι απαραίτητα του να την προγραμματίζει.

woman covering her face with blue paper

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0