Μπρίκα: “Η αλήθεια και τα έργα, δεν παραποιούνται κε Αμοιρίδη”

Η αλήθεια και τα έργα, δεν παραποιούνται κε Αμοιρίδη
Άγνοια ή προσωπική – πολιτική – σκοπιμότητα; Σε κάθε περίπτωση, ο κος Αμοιρίδης είναι έκθετος στην κοινωνία και στους πολίτες. Γιατί με τα γραφόμενά του επιβεβαιώνει ότι δε μπορεί να αποδεχθεί αφενός την αποτυχία εκλογής τους στην Περιφέρεια και αφετέρου το παραγωγικό έργο που αναπτύσσει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, με εντάξεις έργων πολλών εκατομμυρίων, με πρωτιές σε προκλήσειςχρηματοδοτήσεων και συμβασιοποιήσεις έργων, με συνεργασίες σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, με ρεαλιστικό σχέδιο και σταθερά βήματα για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια μας.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η σύγχυση που αποπνέει το κείμενό του οφείλεται σε άγνοια βασικών λειτουργιών της Περιφέρειας, που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από την πολυετή θητεία του σε αυτήν ή σε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας λόγω επιλογής.
Είναι προφανές, όμως, πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν έχει ως στόχο τη δημιουργική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, αλλά τη διατήρηση μιας πολιτικής παρουσίας μέσα από τη διαστρέβλωση και τη μηδενιστική κριτική.
Εμείς όμως δεν θα ακολουθήσουμε κανέναν στον δρόμο του διχασμού, ούτε θα πορευτούμε με παλαιοκομματικές τακτικές, τις οποίες κάποιοι άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά. είναι καλά γνωστές σε όσους με αυτές έκαναν καριέρα
Πιστεύουμε στον προγραμματισμό, στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς, και – κυρίως – στο να παράγουμε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, για τα οποία κρινόμαστε κάθε μέρα από τους πολίτες της Περιφέρειας μας.
Η αλήθεια, όπως και τα έργα, δεν παραποιούνται και εξηγούμε:
Για την συνέχεια των έργων
Με ιδέες και σκέψεις δεν ασκείται η διοίκηση. Εμείς σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και υπογράφουμε έργα που εσείς η προηγούμενη διοίκησηδεν καταφέρατε να ολοκληρώσατε επί μία δεκαετία. Είναι λυπηρό, την ώρα που οι πολίτες απαιτούν από την Περιφέρεια, σκληρή, συνεχή και συνεπή δουλειά για να δοθούν λύσεις, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής, να κατηγορούμαστε γιατί υλοποιούμε το έργο των πρότυπων διαβάσεων σε διάφορα σημεία της ΑΜΘ, μεριμνώντας για την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.
Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα και δουλεύουμε καθημερινά για να τα λύσουμε. Να επουλώσουμε πληγές του χθες που ταλαιπωρούν τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών ζωής του σήμερα. Σε αντίθεσή με εσάς που στην περίπτωση των κυκλικών κόμβων, ένα όραμα και παρακαταθήκη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, το αφήσατε ανολοκλήρωτο, εμείς ήρθαμε και το υλοποιούμε.
Η εμμονική προσπάθεια οικειοποίησης έργων, περισσότερο αναδεικνύει την ανασφάλειάσας,παρά την διάθεση προσφοράς. Η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Π.Ε. Ξάνθης δεν διεκδίκησαν ποτέ τη δόξα για έργα που ξεκίνησαν παλαιότερα, αλλά φρόντισαν να τα προχωρήσουν με σοβαρότητα και διοικητική αποτελεσματικότητα, κάτι που για πολλά από αυτά δεν είχε υπάρξει έως σήμερα.
Για το συνοριακό πέρασμα Ρούντοζεμ – Δημάριο
Αναφορικά με το συνοριακό πέρασμα Ρούντοζεμ – Δημάριο μάλλον αντιληφθήκατε ότι η διοίκησή μας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέλετε να προλάβετε τις εξελίξεις. Εμείς όμως διαμορφώνουμε τις εξελίξεις.
Με την από 19/06/2025 ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση επιπέδου οδικής ασφάλειας δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ Ξάνθης στην ορεινή περιοχή αυτής», προϋπολογισμού 6,1 εκ. ευρώ, στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027», εκτελούμε ένα έργο διττής σημασίας. Αφενός εξυπηρετούμε τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της ορεινής περιοχής της Ξάνθης με σύγχρονες και αναβαθμισμένες υποδομές, αφετέρου εξασφαλίζουμε την ασφαλή λειτουργία του τμήματος του δικτύου, που συνδέει την περιοχή της Ξάνθης με τον κάθετο άξονα Δημάριο – Ρουντόζεμ, μια κρίσιμη διασυνοριακή οδική αρτηρία που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό στις δύο πλευρές των συνόρων.
Επίσης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με εισήγησή μας προχωράμε στην κατάταξη του νεοκατασκευασθέντος οδικού τμήματος στα πλαίσια του έργου «Κάθετος Άξονας 70 Εγνατίας οδού: Τμήμα: «Μελίβοια – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», μήκους 8 χλμ., σύμφωνα και με την Τεχνική Έκθεση της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»., προκειμένου να ενταχθεί στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο της χώρας, με διαδικασίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως επίσης προχωράμε και στην ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας των δαπανών για την συντήρηση και λειτουργία του οδικού αυτού τμήματος.
Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες μας, με επικοινωνιακά τρικ μικροκομματικής έμπνευσης, που παραπέμπουν σε τακτικές του παρελθόντος, εμείς τις αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Για τις διεκδικήσεις έργων
Ο κατά τα άλλα «ευαίσθητος» πολίτης ή φέρελπις πολιτευτής δε βρήκε χρόνο για να παραστεί στην ανοιχτή εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 15 Μαΐου για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης. Μάλιστα η πίκρα της ήττας στις εκλογές, δεν αφήνει καθαρό μυαλό για να ακουστούνοι προτάσεις που εμείς καταθέσαμεεκείνη την ημέρα στο διάλογο, με έμφαση σε όλα τα μικρά και μεγάλα έργα στην ΠΕ Ξάνθης, με τεκμηριωμένες προτάσεις και συγκεκριμένες διεκδικήσεις.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ
Τεχνικά έργα για διαχείριση υδάτων (αντιπλημμυρική προστασία – αντιμετώπιση λειψυδρίας.)
Κυκλικοί κόμβοι (ανατολική και δυτική είσοδος πόλης, Ζυγός, Φελώνη).
Τεχνικά έργα για προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων στις λιμνοθάλασσες.
Αξιοποίηση γεωθερμίας.
Για τα έργα καθημερινότητας
Την ώρα που εσείς από μερικούς υποτιμάται η αξία των έργων καθημερινότητας, όπως οι διαγραμμίσεις, οι κοπές δένδρων, η βελτίωση οδών και δρόμων, οι τοποθετήσεις στηθαίων, εμείς προχωρούμε στην υλοποίησή τους αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εσείς ακόμη και αυτήν την ίδια την ανθρώπινη ζωή υποτιμάται, αφού δε φροντίζατε όταν διοικούσατε για την ασφάλεια του οδικού δικτύου κάνοντας βασικά έργα, τα οποία σήμερα με περισσή ευκολία απαξιώνετε;Εμείς από την άλλη αναγνωρίζοντας τη σημασία, αφενός της οδικής ασφάλειας, αφετέρου την καταπολέμηση του αισθήματος της εγκατάλειψης/απομόνωσης των πολιτών μας σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμεστην υπογραφή της σύμβασης έργου 12.700.000 €, για την προμήθεια λαμπτήρων LED ώστε να αναβαθμίσουμε το σύστημα φωτισμού σε όλο το Περιφερειακό οδικό δίκτυο. Αυτή είναι η διαφορά μας από αυτούς που είναι για τα λόγια, εμείς είμαστε για τα έργα.
Για το έργο της γέφυρας στο 8ο χλμ Ξάνθης – Σταυρούπολης
Η άγνοια ακόμη και αυτών που άσκησαν ανάλογες αρμοδιότητες στο παρελθόν, είναι παροιμιώδης.
Υπάρχει μελέτη για την γέφυρα και την περιοχή της στα πλαίσια της συνολικής μελέτης του κάθετου άξονα 070, που εκπονήθηκε με επίβλεψη της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Με βάση αυτήν η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ετοιμάζει τεχνικό δελτίο για υποβολή στο INTERREG ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου το οποίο θα εκτελέσει η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Για την τουριστική πολιτική
Σε ένα συνονθύλευμα αφορισμών, με γενικόλογες αιχμές και σύγχυση εννοιών, επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει τουριστική πολιτική. Όταν στο ίδιο κείμενο αμφισβητούνται οι εκθέσεις, οι ημερίδες, ο προγραμματισμός και η στρατηγική, χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης, αποκαλύπτεται απλώς η απόσταση από την πραγματικότητα και η πρόθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.
Η τουριστική πολιτική της ΠΑΜΘ κρίνεται στην πράξη – με σχέδιο, στοχοθεσία και συστηματική παρουσία στο πεδίο. Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις δεν αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία όπως στο παρελθόν αλλά εργαλείο στρατηγικής εξωστρέφειας. Η παρουσία μας έχει αναβαθμιστεί: από τον σχεδιασμό του περιπτέρου και το επαγγελματικό υλικό προβολής, μέχρι τη στόχευση σε αγορές που είχαν αγνοηθεί. Οι ημερίδες και οι διαβουλεύσεις δεν είναι προσχηματικές, αλλά η βάση της νέας στρατηγικής, σχεδιασμένης με τη συμμετοχή της τουριστικής αγοράς.
Αυτό που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται κάποιοι είναι πως η ΠΑΜΘ έχει περάσει από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση με μετρήσιμα αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε φάση πλήρους αναμόρφωσης της τουριστικής στρατηγικής. Από τις αποσπασματικές καταχωρίσεις, τα διαφημιστικά δώρα και τις ξεπερασμένες πρακτικές, περνάμε στη στοχευμένη χρήση ψηφιακών μέσων, επαγγελματική παραγωγή περιεχομένου και θεματική προβολή. Προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη των αεροπορικών συνδέσεων, με στοχευμένες επαφές και σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται. Η δουλειά προχωρά μεθοδικά και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται. Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού δεν είναι υπό σύσταση. Έχει ήδη συσταθεί, οργανώνει τις πρώτες του δράσεις και θα αποτελέσει ένα βασικό θεσμικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Αν κάπου υπήρξε ένα τεχνικό λάθος σε κείμενο, δεν αναιρεί την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται. Σας θυμίζουμε ότι εσείς εγκαλούσατε τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αθανάσιου Τσώνη για τη μη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού. Εμάς, λοιπόν, γιατί μας εγκαλείτε σήμερα, γιατί τον δημιουργήσαμε;
Η ΠΕ Ξάνθης εντάσσεται πλήρως στον σχεδιασμό. Όπως και κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Γιατί η ΠΑΜΘ προχωρά σε βάθος την τουριστική της πολιτική: από τις παρωχημένες δαπάνες και πρακτικές του χθες, σε ψηφιακές στρατηγικές, επαγγελματικά εργαλεία και αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Για τις ζωονόσους και τη στήριξη των κτηνοτρόφων
Αντιμετωπίζοντας μία πρωτοφανή κατάσταση αναφορικά με τις ζωονόσους, ενισχύσαμε με προσωπικό τις Κτηνιατρικές Διευθύνσεις, συνεργαστήκαμε με άλλες Περιφέρειες για την συνδρομή κτηνιάτρων στο έργο αντιμετώπισης και διαχείρισης και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Συλλόγους Κτηνοτρόφων, θέσαμε σε εφαρμογή όλα τα οριζόμενα από την κοινοτική νομοθεσία μέτρα ασφαλείας και τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες με μοναδικό γνώμονα την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και τη στήριξη των κτηνοτρόφων, διασφαλίζοντας την τακτική παρουσία του υπουργού και του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια μας, για την καλύτερη καταγραφή και αντιμετώπιση της ευλογιάς και την οικονομική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.
Για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ορεινού Όγκου
Η ΠΕ Ξάνθης συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την ωρίμανση δράσεων της ΟΧΕ, που αφορά κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροτουρισμός, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, οι ψηφιακές υπηρεσίες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στον ορεινό όγκο. Ήδη έχουμε καταγράψει και υποβάλει προτάσεις έργων τοπικής σημασίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε όσα αξίζει η Ξάνθη και να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες, όχι να τις επαναλαμβάνουμε.
Για τις περιοχές Natura και το νέο Προεδρικό Διάταγμα
Η παρούσα διοίκηση παρακολουθεί στενά τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχει ήδη καταθέσει παρατηρήσεις και θέσεις για να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο δεν θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Ξάνθη, και ιδιαίτερα η παραλιακή της ζώνη, δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, καθώς ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς (τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία), ώστε να ενσωματωθούν οι αγωνίες και προτάσεις τους στην εθνική διαβούλευση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να εξισορροπηθούν η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη της υπαίθρου, χωρίς αποκλεισμούς.
Θα συμφωνήσουμε μαζί σας μόνο στο ότι η Περιφέρεια μας και κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπως και η Ξάνθης όντως θα πάρει αυτό που τελικά της αξίζει.Σημειωτέον, επετεύχθησημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027» μέσω της δυνατότητας υπερδέσμευσης από τα 640 εκατ. € στα 740 εκατ. € και είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για περαιτέρω αύξηση του στα 910 εκατ. ευρώ. Ποια είναι, λοιπόν, τα χαμένα εκατομμύρια ;
Η τεκμηριωμένη αλήθεια διαλύει την παραφιλολογία. Και, δυστυχώς για εσάς, μέσα από μια σειρά επιλεκτικών και ανακριβώναναφορών, δεν θα καταφέρετε να ακυρώσετε το έργο μας, παρά μόνο να εκτεθείτε.
Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






