Τεχνητή νοημοσύνη: H κάμερα που βγάζει… γυμνές φωτογραφίες

Τεχνητή νοημοσύνη: Το δημιούργημα των Γερμανών καλλιτεχνών στοχεύει σε ένα μήνυμα για την τεχνητή νοημοσύνη

Απρ 11, 2024 - 18:00
 0  5
Τεχνητή νοημοσύνη: H κάμερα που βγάζει… γυμνές φωτογραφίες

Μία νέα κάμερα που «ξεγυμνώνει» όποιον ποζάρει στο φακό της δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ. Η κάμερα NUCA εμφανισιακά φαίνεται ως μία κλασσική compact φωτογραφική μηχανή, η οποία όμως έχει τη δυνατότητα να δει με «γυμνό μάτι» αυτούς που φωτογραφίζει. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία δύο Γερμανών, του καλλιτέχνη Ματίας Βεφ και του σχεδιαστή Μπένεντικτ Γκρος, οι οποίοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα για το πόσο η τεχνητή νοημοσύνη διαβρώνει την πραγματικότητα και υπονομεύει την ιδιωτικότητα.

Η κάμερα αυτή δεν διατίθεται για λιανική πώληση, καθώς πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πείραμα. Θα βρίσκεται μόνο σε μία έκθεση σχετικά με το γυμνό σώμα που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Η ιδέα για τη δημιουργία της προήλθε από μία συνάντηση που είχαν οι δύο καλλιτέχνες και τη συζήτησή τους για τις χειρότερες συνέπειες που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχαν και την ιδέα να δημιουργήσουν αυτή την κάμερα, η οποία σε μόλις 10 δευτερόλεπτα μπορεί να εκτυπώσει τη φωτογραφία του οποιοδήποτε ανθρώπου, χωρίς τα ρούχα του.

Ο τρόπος που λειτουργεί

Όπως δήλωσε ο Βεφ στην ιστοσελίδα Fast Company, τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν είναι βασικά διαθέσιμα δημόσια, ο δικός τους στόχος ήταν, όμως, να τα ενσωματώσουν σε μία συσκευή. Με τη χρήση ενός smartphone καταγράφεται η εικόνα η οποία αποστέλλεται σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επεξεργάζεται και προσθέτει στο πρόσωπο του εικονιζόμενου ένα γυμνό σώμα δημιουργημένο με ΑΙ. Τα σώματα δημιουργούνται σε ένα από τα πολλά μοντέλα δημιουργίας γυμνού περιεχομένου και λαμβάνει υπόψη το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, την έκφραση και το σχήμα του σώματος.

«Η NUCA έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, που κυμαίνονται από τους φόβους για την προκατάληψη της τεχνητής νοημοσύνης υπέρ της λατρείας του σώματος και της μανίας της ομορφιάς, μέχρι τον ενθουσιασμό για τον εορτασμό της φυσικής ανθρώπινης ομορφιάς και μορφής», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των δημιουργών της κάμερας. «Αυτό το πρότζεκτ ξεκινά μια κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στη συναίνεση, την αλγοριθμική δικαιοσύνη και τις κοινωνικές επιπτώσεις των εικόνων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη».