Δήμος Αθηναίων: Η καινοτομία των μαθητών στο επίκεντρο του πιο «πράσινου» σχολικού μαραθωνίου

Μάιος 20, 2025 - 12:00
 2
Δήμος Αθηναίων: Η καινοτομία των μαθητών στο επίκεντρο του πιο «πράσινου» σχολικού μαραθωνίου

Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας ένωσαν δυνάμεις και παρουσίασαν καινοτόμες πράσινες λύσεις για μια πιο έξυπνη και βιώσιμη πόλη. Το Green School Athens Hackathon 2025, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και τη ΔΑΕΜ, «ζωντάνεψε» το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαΐου στο 106o Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, μετατρέποντας την εκπαιδευτική εμπειρία σε ένα δυναμικό εργαστήριο καινοτομίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σημείωσε:

«Οι λύσεις στα προβλήματα της πόλης είναι συχνά απλές αρκεί να τις δούμε με φρέσκια ματιά. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι μικροί “πράσινοι hackers” του Green School Athens Hackathon. Με δημιουργικότητα, ευαισθησία και πίστη στο μέλλον, μάς δείχνουν πώς η καινοτομία και η περιβαλλοντική συνείδηση μπορούν να πάνε χέρι-χέρι, ακόμα και μέσα από μια σχολική αίθουσα. Στον Δήμο Αθηναίων, επενδύουμε στη νέα γενιά. Εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη αλλαγής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε., Λάζαρος Καραούλης, υπογράμμισε:

«Το Green School Athens Hackathon αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι όταν η τεχνολογία συναντά την εκπαίδευση, γεννιέται ουσιαστική και βιώσιμη καινοτομία. Οι μαθητές απέδειξαν ότι κατανοούν βαθιά τα ζητήματα της εποχής και είναι ικανοί να σχεδιάσουν λύσεις με πραγματικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ως ΔΑΕΜ, είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε δράσεις που ενδυναμώνουν τη νέα γενιά και της δίνουν τα εργαλεία να συνδιαμορφώσει το μέλλον της πόλης».

Το Green School Athens Hackathon σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών μέσα από την πράξη, να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ομαδική συνεργασία, να φέρει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στο προσκήνιο και να συνδέσει τα σχολεία με τις πράσινες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 14 ομάδες από 11 σχολεία της Αθήνας. Οι μαθητές παρουσίασαν λύσεις που αφορούν την αναβάθμιση των σχολικών και αστικών χώρων, την ανακύκλωση και τη βιώσιμη ενέργεια. Μεταξύ άλλων, πρότειναν πράσινες αυλές και ταράτσες, έξυπνα παγκάκια με ηλιακή ενέργεια, διαδραστικές εφαρμογές περιβαλλοντικής ενημέρωσης, σχολικούς λαχανόκηπους, ανταποδοτική ανακύκλωση, ποδήλατα που παράγουν ρεύμα, κάθετους κήπους με αισθητήρες, καθώς και δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας και παρακολούθησης του ανθρακικού αποτυπώματος και πολλά ακόμα.

Οι τρεις κορυφαίες ιδέες που ξεχώρισαν στο Green School Athens Hackathon ήταν:

1. CarbonSense | 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών: AI Chatbot ενημερώνει τον χρήστη για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στη συνέχεια του προτείνει συμβουλές – αλλαγές στην καθημερινότητά του με στόχο τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

2. Αυτοδύναμοι Ποδηλάτες | 43ο Γυμνάσιο Αθηνών: Ένα αυτοδύναμο ποδήλατο μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Ο χρήστης μέσω της άσκησης παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το ποδήλατο είναι κατασκευασμένο από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά.

3. Nature Based Solutions | Ελληνογερμανική Αγωγή: Μελέτη και σχετικό πείραμα το οποίο αφορά το φαινόμενο της «Αστικής Θερμικής Νησίδας». Τα παιδιά μέσα από δράσεις, προτάσεις, μακέτες και πειράματα, παρουσίασαν λύσεις για τη μείωση του Θερμικού Φορτίου στα αστικά κέντρα.

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης: τον Παναγιώτη Δημόπουλο, Καθηγητή Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών (Πρόεδρο της Επιτροπής), τον Δρ. Γιάννη Τσιπουρίδη, Σύμβουλο Μηχανικό ΑΠΕ, Δράση για το Κλίμα και τον Γιώργο Τσιχριτζή, Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Όλοι είναι νικητές!

Αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο όλων των συμμετοχών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε ότι προσφέρει σε κάθε σχολείο που συμμετείχε δωροεπιταγή αξίας 300 ευρώ.

Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, της ΔΑΕΜ Α.Ε. (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ), της Διεύθυνσης Παιδείας και του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου, καθώς και της εταιρείας OTS. Την υποστήριξη της διοργάνωσης ανέλαβε η Crowdpolicy.

Όλες οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε επόμενες δράσεις του Δήμου, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0