Η Ευρώπη απαντά στην Temu και την Shein: Φόρος €2 στα πακέτα από την Κίνα

Η Κομισιόν προσανατολίζεται στην επιβολή μιας χρέωσης ύψους να επιβληθεί μια χρέωση 2 ή 3 ευρώ ανά δέμα, ανεξαρτήτως αξίας, στα πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια πακέτα που εισάγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως από την Κίνα. Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο τα «φθηνά» προϊόντα που αγοράζονται μαζικά εξ αποστάσεως από Κίνα, Τουρκία ή άλλες χώρες, μέσω εφαρμογών σε κινητά και υπολογιστή (όπως Temu, Shein, Trendyol κ.ά.).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2024 εισήχθησαν συνολικά 4,6 δισεκατομμύρια δέματα στην Ευρώπη, ενώ στις αρχές του 2025 καταγράφεται ανοδική τάση. Για την ώρα η πρόταση της Κομισιόν είναι να μπει «τέλος διεκπεραίωσης» ύψους 2 ευρώ σε κάθε πακέτο από αυτά, ασχέτως της αξίας του περιεχομένου του. Ωστόσο, η τελική επιβάρυνση ανά δέμα μπορεί να διαμορφωθεί και στα 3 ευρώ ή ψηλότερα, αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν.
Ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας με την Ε.Ε. φέρνει, έτσι, ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αγώνας με όπλο τη φορολογία είναι διμέτωπος. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που παρέχονται και στην Ελλάδα από ψηφιακούς κολοσσούς όπως η Meta (Facebook, Instagram κ.ά.), η Google, το Netflix ή το Spotify κ.ο.κ. Γι’ αυτές σχεδιάζεται να επιβληθεί «φόρος ψηφιακών υπηρεσιών» της τάξεως του 3%-5% πιθανότατα, στα έσοδα που αποκομίζουν οι ψηφιακές πλατφόρμες με έδρα στο εξωτερικό, από συνδρομές και διαφημίσεις για υπηρεσίες που προσφέρουν και στη χώρα μας, όπως streaming, «σερφάρισμα», κοινωνική δικτύωση κ.λπ. μέσω κινητών συσκευών ή υπολογιστή.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι αποφάσεις θα ξεδιπλωθούν από το καλοκαίρι και στο β’ εξάμηνο του 2025, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις σχετικές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τους Ελληνες καταναλωτές, αυτό θα σημάνει μια νέα εποχή στις online αγορές, όπου η αξία των προϊόντων θα κρίνεται όχι μόνο από την τιμή, αλλά και από την ποιότητα και τη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Καπέλο» στα δέματα
Σε πρώτη φάση οι αποφάσεις θα αφορούν τις αγορές που γίνονται από τις εκπτωτικές εφαρμογές αγορών μέσω κινητού. Το σχέδιο προβλέπει να επιβληθεί άμεσα ένα εφάπαξ «τέλος εισαγωγής και διεκπεραίωσης» (handling fee) κατά την εισαγωγή των αγαθών από τρίτες χώρες για αξίες ακόμα και κάτω των 150 ευρώ, που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από δασμούς στα τελωνεία. Με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν για επιβάρυνση 2 ευρώ σε κάθε πακέτο αγορών που εισάγεται στην Ευρώπη, τα συνολικά έσοδα για την Ε.Ε. μπορούν να ανέρχονται στα 9-10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, αν αποφασιστεί να επιβληθεί υψηλότερη χρέωση (για παράδειγμα στα 3 ευρώ), «οριζόντια» ή κλιμακωτά ενδεχομένως, τα συνολικά έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 10-15 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το σχέδιο προβλέπει ότι το τέλος που θα επιβληθεί θα επιβαρύνει τις πλατφόρμες και όχι τον καταναλωτή. Αυτές θα τον αποδίδουν, χωρίς να εμπλέκεται με τα τελωνεία ο τελικός αγοραστής.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






