Κατάργηση ΕΝΦΙΑ: Καμία τέτοια σκέψη, λέει ο Πιερρακάκης

Οριστικό τέλος στα σενάρια περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έβαλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο «δεν είναι στις προτεραιότητές μας». Με τη δήλωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θέτει σαφές όριο στις φήμες που αναζωπυρώνονταν το τελευταίο διάστημα περί πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων. Αντιθέτως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες παρεμβάσεις στη φορολογία των ενοικίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ούτε το εύρος ούτε τον χρόνο υλοποίησης. Με νόημα δήλωσε πως «τα μέτρα θα ανακοινωθούν σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», φωτογραφίζοντας τις επικείμενες πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε επίσης στοιχεία για τη συρρίκνωση της παραοικονομίας, σημειώνοντας ότι από εκτιμώμενα επίπεδα 30% τα προηγούμενα χρόνια, πλέον το φαινόμενο φαίνεται να περιορίζεται κάτω από το 15%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων στον τομέα των ψηφιακών ελέγχων και της διασύνδεσης φορολογικών δεδομένων.
Προανήγγειλε, δε, τρεις νέους ψηφιακούς άξονες που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης:
-
Ψηφιακό πελατολόγιο, που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει επαγγελματικές συναλλαγές και σχέσεις προμηθευτών–πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο.
-
Ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο εμπορευματικών μεταφορών.
-
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο μέσω συνδυαστικής ανάλυσης στοιχείων από δηλώσεις Ε1, Ε2, Ε9 και ψηφιακές πλατφόρμες, θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων και ενοικίων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές οροφές, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη με θετικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε, η εξαίρεση αυτή απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε επόμενη φάση για στοχευμένες ελαφρύνσεις ή μέτρα στήριξης, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες. Με τη δήλωσή του, ο κ. Πιερρακάκης επανέφερε στο προσκήνιο την έννοια του «δημοσιονομικού χώρου» ως εργαλείου για μελλοντικές παρεμβάσεις, χωρίς να δεσμεύεται επί του παρόντος για τη μορφή ή το χρονοδιάγραμμά τους.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






