«Ναυάγησε» ο κάθετος άξονας στην Ξάνθη

«Τίτλοι τέλους», τουλάχιστον προς το παρόν, μπαίνουν από την αναθέτουσα αρχή, την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», σε διαγωνισμό ύψους 48,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την υλοποίηση οδικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τα φαινόμενα λόγω αλλαγής συνθηκών και δεδομένων που καθιστούν η συμφέρουσα την προώθηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σκεπτικό του ίδιου του φορέα.
Βάσει της παλιάς προκήρυξης, αντικείμενο του έργου αποτελούσε η πλήρης κατασκευή οδού ταχείας κυκλοφορίας μήκους 10,76 χλμ. περίπου που περιλαμβάνει και την κατασκευή τεσσάρων 4 ισόπεδων κόμβων (Μελιβοίων-ανατολικά, Αιμόνιου/Μελιβοίων-δυτικά, Κοτύλης και Δημαρίου) με τις συνδετήριες σε αυτούς οδούς, συνολικού μήκους 2 χλμ. περίπου, καθώς και η αποκατάσταση του υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.
Ειδικότερα, η απόφαση ματαίωσης του διαγωνισμού ελήφθη, καθώς ο φορέας έλαβε υπόψη του τα εξής:
α) ότι έχει παρέλθει χρόνος πλέον των τεσσάρων ετών από τη δημοπράτηση του έργου το 2021 με αποτέλεσμα οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού να χρήζουν επικαιροποίησης ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα ομαλής εκτέλεσης του έργου αλλά και να διαφυλαχθεί το δημόσιο ταμειακό συμφέρον με την προσαρμογή του προϋπολογισμού στις τρέχουσες συνθήκες,
β) ότι οι τοπικές συνθήκες κυκλοφορίας έχουν διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα οι τεχνικές παράμετροι του υπό ανάθεση έργου να έχουν αλλάξει ουσιωδώς και να χρήζει επανεκτίμησης η συνολική μελέτη του έργου,
γ) ότι χρήζει επανεκτίμησης και επικαιροποίησης η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου,
δ) ότι οι όροι της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου χρήζουν επικαιροποίησης προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότησή του και να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση της αναθέτουσας αρχής με την απώλεια κοινοτικών πόρων.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






