Τι κάνω αν βρω νεκρή θαλάσσια χελώνα

Μια ακόμη θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία της Βούλας, κάτω από το Ασκληπιείο, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα των θανάτων των χελωνών στις ελληνικές ακτές. Άμεσα ειδοποιήθηκε ο ΑΡΧΕΛΩΝ – ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας – που εξετάζει κάθε περιστατικό εκβρασμού μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Το Δίκτυο, που λειτουργεί από το 1992, καταγράφει και αναλύει όλα τα συμβάντα που αφορούν νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια αυτά είδη σε κάθε περιοχή. Τα περιστατικά συλλέγονται σε συνεργασία με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και ευαισθητοποιημένους πολίτες, που ειδοποιούν μέσω της γραμμής διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Το 2023 καταγράφηκαν 983 περιστατικά εκβρασμών, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου οι αναφορές κυμαίνονταν μεταξύ 500 και 600. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί θανάτων είναι πιθανόν ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς πολλά περιστατικά δεν γίνονται αντιληπτά ή αναφέρονται. «Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που αναγνωρίζονται αφορούν την τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών, την παγίδευση σε θαλάσσια απορρίμματα και τη σύγκρουση με σκάφη», εξηγεί η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τραύματα στο κεφάλι ή το καβούκι υποδεικνύουν είτε σύγκρουση είτε ακόμη και σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους». Πολλές φορές όμως, η αιτία θανάτου δεν είναι εμφανής: η χελώνα μπορεί να έχει καταπιεί πλαστικό, να έχει πνιγεί σε δίχτυα ή να έχει μεταφερθεί από θαλάσσια ρεύματα σε άλλη περιοχή, καθιστώντας δύσκολο τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος.
Τι να κάνετε αν βρείτε θαλάσσια χελώνα
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρής χελώνας:
Μην την αφήσετε στο νερό. Τραβήξτε τη στη στεριά, με προσοχή.
Ειδοποιήστε άμεσα το τοπικό Λιμεναρχείο και το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο 6941511511.
Στείλτε φωτογραφίες του ζώου, και ιδιαίτερα των τραυμάτων του, στο rescue@archelon.gr.
Ενημερώστε τον αρμόδιο Δήμο για τη νόμιμη υγειονομική ταφή.
Σημείωση: Ιδίως τους χειμερινούς μήνες, μια χελώνα που φαίνεται ακίνητη μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση κρυοπληξίας. Για τον λόγο αυτό, σε κάθε περίπτωση απαιτείται επικοινωνία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε να δοθούν οι σωστές οδηγίες αξιολόγησης της κατάστασης. «Ευχαριστούμε τους πολίτες που συνεχίζουν να αναφέρουν περιστατικά και το Λιμενικό Σώμα για τη διαρκή συνεργασία του», σημειώνει ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Μόνο με τη συμμετοχή όλων μπορούμε να προστατεύσουμε αυτά τα μοναδικά πλάσματα της θάλασσας».
Φωτογραφία από ΕΡΤ
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






