Και ο δήμος Μύκης αντίθετος με την απομάκρυνση της Δ.Ο.Υ από την Ξάνθη

Από το Πρακτικό 9/2025 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μύκης
ΘΕΜΑ: Απόφαση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για αντίθεση στην κεντρικοποίηση/κλείσιμο των περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.).
Την 29η Μαΐου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00, στην Σμίνθη, συνήλθε στο δημοτικό κατάστημα σε τακτική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν της με αριθμό πρωτοκόλλου 3782/23-5-2025 πρόσκλησης του προέδρου, η οποία γνωστοποιήθηκε στον δήμαρχο και σε καθέναν από τους δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.3852/2010 (Α΄ 87).
Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, με την παρουσία δεκαεννέα (19) μελών από συνολικά εικοσιπέντε (25) μέλη (ονομαστικά οι παρακάτω):
ΠΑΡΟΝΤΕΣ Δ.Σ. | ΑΠΟΝΤΕΣ Δ.Σ. |
1. Αδέμ Χασάν (Πρόεδρος) | Εφέντη Εμπιέ |
2. Καλεντζή Χικμέτ (Αντιπρόεδρος) | Χόμκο Ερκάν |
3. Χατζημιλιαζήμ Εκρέμ (Γραμματέας) | Κουράκ Μπεδρή |
4. Καμπούρ Μητάτ | Ραμαδάν Μπαχρή |
5. Μέκερα Τζεμαληδήν | Ομέρ Ταχήρ |
6. Μπάρκα Χαμδή | Ντουγκιαντζή Μουτζαχήτ |
7. Παλικάρ Σαμή | |
8. Χράλ Ογλού Σινάν | |
9. Γκροσδήλ Χουσεΐν | |
10. Καρά Αλή Ρεμζιέ | |
11. Μασλάρ Χαλήλ | |
12. Σαχινλή Ριτβάν | |
13. Ματζήρ Νατζιέ | |
14. Σαμπάν Ραμαδάν | |
15. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν | |
16. Γκέντς Μπασά Γιουξέλ | |
17. Κουστσή Εργκιούλ | |
18. Καπζά Τζεμήλ | |
19. Κάλφα Μετίν |
Ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται:
- Ο υπάλληλος του Δ. Μύκης, Ιωάννης Καναργιέλης, για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης.
- Η Γενική Γραμματέας του Δ. Μύκης, Μαρία Σπανού.
- Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων & Περιβάλλοντος, Ιωάννα Κούτσικου.
- Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Μύκης, Ιωάννης Μπάρκας.
- Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μύκης, Κιούρτ Ρουφάτ.
Ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του συλλόγου υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Ξάνθης, Νικόλαος Νίτης, που ανέφερε τα εξής:
Με την υπ’ αριθμόν 17/144-5-2025 επιστολή, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. Νομού Ξάνθης, μας ενημερώνει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η πρακτική αυτή, ήδη εφαρμοσθείσα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία κεντρικών φορολογικών υπηρεσιών ανά αντικείμενο, δεν έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες (φορολογούμενους αλλά και επαγγελματίες), αντιθέτως έχει δυσχεράνει την εξυπηρέτηση αυτών. Είναι ενδεικτικό ότι ανεστάλη η λειτουργία του Κέντρου Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) της Θεσσαλονίκης, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του αντίστοιχου Κέντρου στην Αττική. Σε αυτό συσσωρεύθηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών, τα οποία έμειναν επί μακρόν σε εκκρεμότητα μέχρι τη διεκπεραίωσή τους από υπαλλήλους των ΔΟΥ της περιφέρειας, οι οποίοι τεχνικά αποσπάστηκαν προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος.
Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου κεντρικοποιημένων φορολογικών υπηρεσιών στην επαρχία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην περιφέρεια όσο και στο νομό μας.
Η υποβάθμιση ή κατάργηση των υφισταμένων ΔΟΥ θα οδηγήσει τόσο σε έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που η φορολογική διοίκηση παρέχει προς τους φορολογούμενους όσο και στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα αυτής, με αρνητικές συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας και εις βάρος του δημόσιο συμφέροντος.
- Θα καταστεί δυσχερής η πρόσβαση και η επικοινωνία των πολιτών και των επαγγελματιών με τις φορολογικές υπηρεσίας. Επαγγελματίες του χώρου (λογιστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) έχουν ήδη επισημάνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κεντρικοποίηση των υπηρεσιών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (αδυναμία επικοινωνίας με τον υπάλληλο που χειρίζεται την υπόθεσή τους, αδυναμία φυσικής πρόσβασης στην εγκατάσταση της φορολογικής υπηρεσίας, τηλεφωνική επικοινωνία μόνο με τηλεφωνικά κέντρα, όπου παρέχεται πληροφόρηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση τους και όχι τηλεφωνική εξυπηρέτηση με οριστική επίλυση της υπόθεσης του πολίτη). Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια καταληκτικών προθεσμιών και η δημιουργία προβλημάτων στο επιχειρείν και την οικονομική ανάπτυξη.
- Παραβλέπεται το γεγονός ότι είναι αδύνατη η διεκπεραίωση του συνόλου των φορολογικών υποθέσεων αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας των φορολογικών ζητημάτων, αλλά και της βεβιασμένης θέσης σε λειτουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών, χωρίς την παροχή επαρκούς τεχνικής υποστήριξης τόσο προς το προσωπικό των υπηρεσιών όσο και προς τους πολίτες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η φυσική παρουσία των φορολογούμενων στις υπηρεσίες.
- Καταργείται η διοικητική και γεωγραφική διαίρεση της χώρας, καθώς οι νομοί θα πάψουν να έχουν μία ενιαία φορολογική υπηρεσία, όπως ισχύει μέχρι σήμερα με τις υφιστάμενες ΔΟΥ, οι οποίες λειτούργησαν επιτυχώς επί δεκαετίες, πλήρως προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και το διοικητικό και γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (νήσοι, ορεινές, παραμεθόριες ή απομονωμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση).
- Εξαιτίας των κεντρικοποιήσεων ελλοχεύει ο κίνδυνος της αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και της οικονομικής επιβάρυνσης των φορολογούμενων, ιδίως των επαγγελματιών. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις η έδρα της κεντρικοποιημένης υπηρεσίας θα βρίσκεται εκτός νομού, οι φορολογούμενοι θα δαπανούν χρόνο και χρήμα για τη μετάβασή τους σε αυτές ή θα αναγκάζονται να προσφεύγουν στην μεσολάβηση τρίτων προσώπων έναντι αμοιβής. Αυτό συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της ΔΟΥ Χαλκίδος, όπου για υποθέσεις της χωρικής της αρμοδιότητας οι φορολογούμενοι πρέπει να απευθύνονται στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης της Αττικής ή σε άλλες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεσή τους.
- Επιπλέον θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των φορολογούμενων. Ήδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μακρόχρονη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση υποθέσεων, καθώς για την ολοκλήρωση απαιτείται η συνεργασία φορολογικών κέντρων απομακρυσμένων μεταξύ τους και η διαβίβαση των φακέλων δι’ αλληλογραφίας. Οι ήδη διαπιστωμένες καθυστερήσεις αφορούν σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα, όπως ενδεικτικά στην υποβολή δηλώσεων My Property, τη λήψη πιστοποιητικών του αρ. 105 Ν 2961/2001, τη λήψη αντιγράφων δηλώσεων παλαιών ετών, την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, την ένταξη οφειλών σε ρύθμιση διευκόλυνσης καταβολής, τις επιστροφές φόρου κλπ..
- Αντίθετα με τα παραπάνω, οι Δ.Ο.Υ. είναι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες με κάθετη δομή και με αρμοδιότητα στο σύνολο των φορολογικών και εισπρακτικών αντικειμένων, των οποίων τα τμήματα αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται άμεσα μεταξύ τους. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ μπορούν να διαχειρίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τις υποθέσεις που τους ανατίθενται, καθώς έχουν συσσωρευμένη γνώση και πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της περιοχής στην οποία ζουν και εργάζονται. Οι πολίτες έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα και δια ζώσης. Το ίδιο ισχύει και με τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες (λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ) οι υποθέσεις των οποίων μπορούν υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να διεκπεραιωθούν απρόσκοπτα και με ταχύτητα.
- Η κατάργηση των περιφερειακών ΔΟΥ, επιπλέον, αντιτίθεται τόσο στο αποκεντρωτικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο επιτάσσεται να οργανώνεται η διοίκηση του κράτος κατά τα οριζόμενα στο Σύνταγμα, όσο και στον επίσης συνταγματικό κανόνα διαμόρφωσης της διοικητικής διαίρεσης της χώρας με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών και δη φροντίζοντας για την ανάπτυξή τους (αρ. 101 του Συντάγματος).
- Η κατάργηση των περιφερειακών ΔΟΥ χάριν μείωσης μισθολογικού κόστους με την εξοικονόμηση προσωπικού και την ελαχιστοποίηση των οργανικών θέσεων, δεν θα λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά θα μεταβάλει επί το χείρον την ποιότητα των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης προς τους πολίτες με αρνητικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία.
- Αντίθετα η διατήρηση των ήδη υφιστάμενων ΔΟΥ, με πρόνοια για την επαρκή στελέχωση τους, την επίλυση των όποιων δυσλειτουργιών διαπιστώνονται και τη βελτίωση των παρεχομένων από αυτές υπηρεσιών, διασφαλίζει τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών αλλά και του ίδιου του Δημοσίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε
Να υποστηρίξετε με κάθε δυνατό τρόπο τη διατήρηση των περιφερειακών ΔΟΥ με την υπάρχουσα δομή τους και την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσων για τη βελτίωση των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη διοίκηση
Με απόφαση/ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπ’ όψιν τα ανωτέρω, και μετά από διαλογική συζήτηση:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για την κεντρικοποίηση – κλείσιμο Περιφερειακών Φορολογικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), με κοινοποίηση στους: 1) Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, 2) Γραφείο Διοικητή της ΑΑΔΕ, 3) βουλευτές του Νομού Ξάνθης, 4) Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, 5) Δήμους ΠΕ Ξάνθης, 6) Δ.Ο.Υ. Περιφέρειας Α.Μ.Θ., 7) Σύλλογο Υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. Νομού Ξάνθης και 8) ΜΜΕ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μύκης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και την πλήρη αντίθεσή του στην εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ να προωθήσει το οργανωτικό μοντέλο των κεντρικοποιημένων δομών που εφαρμόζεται ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική-Θεσσαλονίκη) και στην υπόλοιπη Επικράτεια εντός του 2025.
Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας απόφασης και για την υπόλοιπη επικράτεια, θα οδηγήσει, ενδεχομένως, και στην κατάργηση των Δ.Ο.Υ. του νομού μας, με αρνητικές συνέπιες για την κοινωνία αλλά και την τοπική οικονομία. Η υποβάθμιση ή κατάργηση των υφισταμένων Δ.Ο.Υ. θα οδηγήσει τόσο σε έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που η φορολογική διοίκηση παρέχει προς τους φορολογούμενους όσο και στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα αυτής, με αρνητικές συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας και εις βάρος του δημόσιο συμφέροντος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μύκης θεωρεί ότι, οι Δ.Ο.Υ. της περιοχής μας πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να ενισχυθούν, ως βασικοί πυλώνες μιας δίκαιης και αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη και της οικονομίας και καλεί την Πολιτεία και τη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε., να επανεξετάσουν άμεσα τη στρατηγική της “κεντρικοποίησης” και να αφουγκραστούν τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας και ενώνει τη φωνή του με τους εργαζομένους στις Δ.Ο.Υ. και τα σωματεία τους, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και κάθε μορφή θεσμικής διεκδίκησης για τη διατήρηση των τοπικών υπηρεσιών.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






